Grčka je ponovo otvorila plaže, ali samo one koje su kategorisane kao “organizovane” i “javne”.

Foto: REUTERS/Murad Sezer

Nadzire se kako se posjetioci plaža pridržavaju strogih mjera “društvenog distanciranja”, a gužva je velika jer je u Grčkoj i danas temperatura iznad 36 stepeni, vlaga velika, a vjetra skoro i da nema.

Temperatura mora je uglavnom ispod 20 stepeni, kao i obično u maju.

Grci su pohrlili napolje nadajući se osvježavajućem kupanju manje od nedjelju dana od kada je ukinuta zabrane izlaska napolje.

Otvaranje plaža smatra se ključnim vjesnikom spasavanja turističke industrije tokom ljeta u zemlji za koju se očekuje da će zbog pandemije COVID-19 imati najgoru recesiju u Evropskoj uniji, piše agencija AP.

Danas su na plažama bili dozvoljeni plivanje i ležaljke, ali ne i grupni sportovi i prodaja hrane.

Vlada je izdala stroge smjernice za plaže, po kojima kompanijama koje upravljaju plažama slijedi novčana kazna do 20.000 evra i za odgovorna lica zatvor od tri mjeseca za kršenje propisanih sanitarnih mjera.

Jedno od ograničenja je da na plaži ne može biti više od 40 ljudi na 1.000 kvadratnih metara, te ih rukovaoci plaža moraju stalno prebrojavati i evidentirati broj, drugo je da razmak među suncobranima mora biti bar 1,5 metar, a minimalna udaljenost “od centra do centra” suncobrana je četiri metra, koliko i razdaljina između grupa posjetilaca plaže.

Pod jednim suncobranom mogu da budu najviše dvije ležaljke – na metar međusobne udaljenosti.

Vlada razmatra otvaranje kafea, barova i restorana 25. maja.

Otvaranje 515 organizovanih plaža širom zemlje, na koje je dosad pristup bio zabranjen zbog pandemije, odlučeno je na osnovu epidemioloških podataka i stava Odbora za suzbijanje zaraznih bolesti.

Po pisanju grčkih medija, policija patrolira duž mnogih plaža koje se ne smatraju “organizovanim”, te su i dalje “zatvorene”, i rastjeruje one koji bi da se tu bućnu u more i sunčaju “mimo mjera”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve