Prve izlazne ankete pokazuju da je opoziciona Nova demokratija (ND) na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj osvojila apsolutnu većinu, javlja Rojters.

Lider ND-a Kiriakos Micotakis maše okupljenima na biračkom mjestu u Atini/Yiorgos Kontarinis/Eurokinissi via Reuters

Ova agencija prenosi da bi ova konzervativna partija mogla da ima 155 do 167 mjesta u budućem sazivu parlamenta koji inače broji 300 poslanika.

Viši zvaničnik Sirize, partije aktuelnog premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, rekao je da izlazne ankete pokazuju “jasnu pobjedu” opozicione Nove demokratije.

“Imamo čistu pobjedu Nove demokratije. Sačekaćemo da vidimo kako će to iskoristiti”, rekao je Panos Skourletis iz Sirize za državnu TV, prenosi agencija Rojters.

U Grčkoj su u 19 sati po lokalnom vremenu zatvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima, na kojima su glasači birali novog premijera.

Mandat predsjednika vlade, ljevičara Aleksisa Ciprasa, trebalo je da se završi u oktobru, ali se on odlučio na prijevremene izbore zbog loših rezultata na nedavnim izborima za Evropski parlament na kojima je opoziciona Nova demokratija osvojila više glasova od njegove vladajuće Sirize.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve