Grci, a prije svega Grkinje, kažu da vjeruju u Boga, a iz ankete čiji je rezultat danas objavljen na sajtu „Athens Voice“ proizlazi i da ne vjeruju Crkvi.

Anketu je među 712 odabranih ispitanika polovinom aprila obavilo grčko odjeljenje međunarodne agencije za psihološka istraživanja „Aboutpeople„.

Utvrđeno je da 36,2 odsto smatra da religioznost ima „veoma važnu ulogu“ u njihovom životu, 27,7 odsto da ima „prilično važnu“, a u obje kategorije velika većina su žene, stanovnice mjesta u unutrašnjosti Grčke. Preostala trećina je rekla da im religioznost nije važna.

Na pitanje o tome da li vjeruju u boga, odnosno u „postojanje neke više sile“, potvrdno je odgovorilo 76,9 odsto anketiranih.

Na pitanje o tome da li „vjeruju u sudbinu – da je sve što se dešava u životu (unapred) zapisano“, potvrdno je odgovorilo 28,8 odsto, a 33,6 odsto da je „nešto zapisano, a nešto nije“, dok 33,8 odsto ne vjeruje u to.

U „život poslije smrti“ vjeruje 18,2 odsto, 12,2 odsto u „reinkarnaciju“, a trećina je rekla da ne vjeruje ni u jedno ni u drugo. Čak 18,4 odsto je odbilo da odgovori na to pitanje, što je najveći procenat takvih odgovora na bilo koje pitanje u toj anketi.

Upitani da li bi „željeli da Crkva ima veći, manji ili isti uticaj kao sada“, 43,5 odsto se izjasnilo za manji uticaj, 29,3 odsto za veći, a 23,4 odsto je za za to da uticaj Crkve ostane isti kakav je sada.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve