Katedrala Notr  Dam je, pored Ajfelovog tornja, najznačajnija građevina u francuskoj prijestonici. Njena visina od 70 metara bila je stoljećima najviša zgrada u Parizu. Remek-djelo francuske gotike, Notr Dam je jedan od najvećih spomenika Srednjeg vijeka.

Gradnja katedrale je počela 1160. godine, a velikim je dijelom završena tačno vijek kasnije. Impozantnih proporcija, godinama je građevina koju posjećuje veliki broj turista.

Duga je 128 metara, široka 48 metara, a tornjevi su visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti i zastrašujućim vodorigama.

Na spisku je svjetske baštine UNESCO-a.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi i Notr Dam je prošla kroz niz promjena tokom svoje istorije. Najveću štetu do sada je pretrpjela tokom Francuske revolucije kada je veliki dio religijskih slika i skulptura u njoj bio uništen i znatno oštećen.

Tokom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpjela manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Ali nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpjela dramatično oštećenje poput današnjeg požara koji ju je u potpunosti uništio.

Sredinom 19. vijeća provedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. vijeku uslijedile su još dvije velike obnove. No, crkveni službenici su upozoravali da je katedrali, koju godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi, više nego Ajfelov toranj, potrebna još jedna detaljna obnova.

Prije dvije godine katedrala se našla na stranicama crne hronike kada su ispred nje francuski policajci upucali muškarca koji je čekićem napao jednog od službenika policije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve