Pretraživač Google saopštio je da je dodijelio 6,5 miliona dolara organizacijama u svijetu koje provjeravaju činjenice (fact-checking), pošto se na internetu i dalje šire glasine i savjeti o koronavirusu opasni po zdravlje.

Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Velike digitalne platforme posljednjih nedjelja ponavljaju da su posvećene pouzdanim informacijama o koronavirusu i da pružaju podršku stanovništvu u karantinu.

Gotovo polovina čovečanstva pozvana je na karantin kako bi se zaustavila pandemija virusa COVID-19.

Predstavnik kompanije Google Aleksios Mancarlis izjavio je da novinari, analitičari i dobrovoljci koji provjeraju činjenice u posljednje vrijeme imaju mnogo više posla.

Pored finansijske pomoći, Google namjerava da nevladinim organizacijama i novinarima olakša pristup stručnjacima i raznim bazama podataka.

Fejsbuk je prije dvije nedjelje saopštio da ulazi u partnerstvo sa međunarodnom mrežom provjere podataka (IFCN) Instituta Pojnter, a toj inicijativi se priključila i agencija Frans pres.

Ta saradnja ima na raspolaganju budžet od miliona dolara za subvencionisanje projekata za posebnu provjeru podataka o koronavirusu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve