Četvrtak, 2 Decembra, 2021
Rubrika:

GLOBALNI PROPAGANDNI RAT: Amerika se sve teže brani od medijske agresije na koju Rusija i Kina troše milione dolara!

Suočeno sa sve većom zabrinutošću u vezi s ruskim miješanjem u američke izbore i stranim uticajem generalno, Ministarstvo pravosuđa SAD primoralo je više emitera i drugih posrednika koji pomažu naporima ruske propagande usmjerene na SAD da se registruju kao strani agenti

Ruski mediji izvjestili su da troše više od 146 miliona dolara na operacije stranog uticaja i propagande u Sjedinjenim Američkim Državama od 2016. godine, a samo u 2021. godini više od 16 miliona dolara na propagandu protiv Sjedinjenih Država, pokazalo je istraživanje “OpenSecrets” o evidencija Zakona o registraciji stranih agenata.

I to je samo potrošnja koju su ruski strani agenti otkrili Ministarstvu pravde pod agencijom FARA.

Američka vlada identifikovala je više web stranica na internetu koje vode ruske obavještajne službe i koje se ne otkrivaju putem agencije FARA, šireći dezinformacije kako bi potkopale vakcine protiv COVID-19 proizvedene izvan Rusije. Platforme društvenih medija takođe su postale leglo za još više ruskih propagandnih kampanja koje se često ne otkrivaju u podnescima FARA-e, piše Slobodna-bosna.ba.

Suočeno sa sve većom zabrinutošću u vezi s ruskim miješanjem u američke izbore i stranim uticajem generalno, Ministarstvo pravosuđa SAD primoralo je više emitera i drugih posrednika koji pomažu naporima ruske propagande usmjerene na SAD da se registruju kao strani agenti.

Tokom predsjedničkih izbora 2020. godine, Kremlj je ulijevao novac u televizijske i druge medijske platforme s ciljem uticaja na birače, dok su napetosti između dvije zemlje rasle. Tokom predsjedničkih izbora 2016. ruska vlada se miješala u jačanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Među najvećim medijskim potrošačima u Rusiji su RIA Novosti i Rossiya Segodnya, vladini subjekti koji upravljaju globalnim emitovanjem ruskih državnih mreža RT i Sputnik.

U augustu 2020. Rossiya Segodnya sklopila je ugovor s Ghebi LLC, kompanijom sa sjedištem u Washingtonu, koju je osnovao glavni urednik američke produkcijske kuće koja radi za rusku medijsku organizaciju pod nazivom RIA Global. Od tada je LLC prijavio više od 2,7 miliona dolara uplata od medijskog subjekta ruske vlade koji upravlja Sputnikom.

Propagandni trošak ruske vlade najintenzivnije konkuriše Kini, koja je potrošila više od bilo koje druge zemlje 2020. Kineski strani agenti prijavili su oko 67,2 miliona dolara u lobiranju u 2020. Više od 80% kineske potrošnje na strani uticaj u SAD-u dolazilo je iz kineskog državnog medija CGTN TV i novina KPK na engleskom jeziku – China Daily.

Poput ruskog državnog medijskog aparata, mnoge kineske državne kuće takođe su bile prisiljene registrovati se pod FARA-om.

Ministarstvo pravosuđa nije jedina federalna agencija koja se obračunava sa stranim medijima. U aprilu je američka Savezna komisija za komunikacije jednoglasno izglasala usvajanje pravila koja zahtijevaju javno objavljivanje (označavanje, op. SB) televizijskih i radijskih sadržaja koje sponzorišu ili pružaju strane vlade.

Savezna komisija za komunikacije je usvojila nova pravila koja zahtijevaju od emitera da otkriju kada sponzorirane ili isporučene programe iznajmljuju strane vlade, političke stranke ili strani agenti, kako ih je definisala FARA.

Ta je naredba uslijedila nakon izvještaja o ruskim programima koje su emitovali američki emiteri tokom izbora 2020. godine i rastuće zabrinutosti zbog kremaljske propagande koja je htjela uticati na američke izbore.

No, u julu je Savezna komisija za komunikacije objavila da emiteri ne moraju poštovati ​​nova pravila sve dok ne prođe period javnog iznošenja komentara i dok se promjena ne smatra konačnom. Period javnog iznošenja komentara završio se 30. septembra i sljedeći koraci nisu javno objavljeni.

Rusija se suprotstavila pritisku na američke medija novim vlastitim pravilima kako bi opravdala sprovođenje zakona usmjerenih na novinare, aktiviste i grupe civilnog društva koje primaju međunarodna sredstva.

Dok zakon o ruskim stranim agentima i FARA (Zakon o registraciji stranih agenata) koriste sličnu terminologiju, ruski zakon je daleko opsežniji i implementiran je na način da se poništi neslaganje.

Opširni ruski strani zakoni nastavili su se širiti. Izmjene u decembru 2020. omogućile su ruskoj vladi da uvede ograničenja stranim novinarima i drugim pojedincima koje smatra stranim agentima, otvarajući vrata ruskoj vladi da na listu doda nekoliko novinara i agencija. Lista medija narasla je na 85 stranih agenata, uključujući i saradnike Radija Slobodna Evropa i Glas Amerike koje finansira američka vlada. Web stranica istraživačkih vijesti Bellingcat dodata je na listu 8. oktobra.

Nova pravila objavljena 28. septembra takođe dovode sve novinske organizacije ili novinare u Rusiji u rizik da budu označeni kao strani agenti ako istraživaju korupciju, kriminal ili druga pitanja u vojnoj i svemirskoj industriji.

Najnovije

Kamera vašeg sledećeg Android telefona će možda uvijek biti uključena

Qualcomm je nedavno najavio novi procesor Snapdragon 8 Gen 1 za vodeće Android telefone, zbog čega je tehnološka zajednica bila generalno uzbuđena. Međutim, tokom...

Zbog ekološkog incidenta voda u Pljevljima nije za piće

Voda sa svih vodoizvorišta u Pljevljima nije za piće zbog ekološkog incidenta koji se desio u blizini brane na Otilovićkom jezeru. Potrošači sa Pliješi i...

Marković: Ulaskom SD u vlast Prijestonici dobit cc 20 miliona eura

Početkom 2018. godine koaliciono je započet proces revitalizacije i spriječen ekonomski potop Prijestonice Cetinje, najblaže rečeno spriječen je bankrot. Suočeni sa teškom finansijskom sitacijom...

IA: Neophodni odlučniji koraci u reformi javne uprave

Postoji veliki raskorak između onoga što su prepoznati problemi politizacije i neprimjerenih uticaja na zapošljavanje u javnoj upravi i izostanka prioriteta i aktivnosti u...

Alijansa žena DPS: Političkim osnaživanjem žena, vratićemo Crnu Goru na put prosperiteta i razvoj

Tribina “Perspektiva žena u politici i javnom životu” u organizaciji Alijanse žena DPS Crne Gore održana je sinoć na Cetinju. Kako su saopštili iz Partije,...

Najčitanije

Povezano

Rusija optužuje trojicu Ukrajinaca za špijunažu, Kijev odbacuje optužbe

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila trojicu ukrajinskih državljana osumnjičenih da rade za ukrajinske obavještajne agencije, tvrdnju koju je Kijev...

Teniska asocijacija suspendovala turnire u Kini zbog Peng Shuai

Ženska teniska asocijacija suspenduje sve turnire u Kini jer su zabrinuti za kinesku teniserku Peng Shuai, saopšteno je iz ove organizacije. Peng je nestala iz...

Blinken: SAD imaju dokaz da Rusija planira agresiju na Ukrajinu

SAD su navele da imaju „dokaze“ koji pokazuju da Rusija planira „znatno agresivno djelovanje protiv Ukrajine“ i obećale da će Moskva platiti „visoku cijenu“...

Kina: Ekonomski rast će premašiti očekivani cilj

Godišnji ekonomski rast Kine verovatno će premašiti očekivani cilj, rekao je potpredsednik kineske Vlade Liju He tokom obraćanja na 9. samitu u Hamburgu putem...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve