Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

GLOBALNE NESTAŠICE SVE SU VEĆE Šef Svjetske banke: Ovo neće biti privremeno

Uzroci problema su višestruki. Proizvodnja i dalje trpi zbog širenja epidemije covida-19, a potražnja je velika.

Člnici industrijski razvijenih zemalja najavili su u srijedu u Washingtonu na sastanku MMF-a, G20 i ministara finansija G7 da će se uhvatiti u koštac s logističkim problemima koji uzrokuju nestašice proizvoda široke potrošnje, podstiču inflaciju i usporavaju svjetski ekonomski rast.

Problemi sa snabdijevanjem koji su posljedica skoka potražnje za prometnom logistikom što prati ekonomski oporavak nakon pandemije i nedostatka radne snage, pogodili su mnoge zemlje i podstaknuli Međunarodni monetarni fond da snizi predviđanja rasta Sjedinjenih Država, Kine, Njemačke i Velike Britanije.

Najavljuju se mjere

“Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 dogovorili su se da će sarađivati kako bi pratili pritisak na lanac snabdijevanja”, istaknuto je u saopštenju nakon sastanka u američkom glavnom gradu.

Zbog poremećaja u logističkim lancima američki predsjednik Joe Biden zatražio je od losanđeleske luke, u koju stiže 40 posto kontejnera za SAD i od američkog sindikata lučkih radnika da pristanu raditi noću i vikendima kako bi se smanjili zastoji u dopremi mnogih proizvoda.

SAD se “više nikad ne smije naći u položaju da ne može proizvesti” proizvode koji mu trebaju, rekao je Biden.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire istakao je potrebu “nezavisnosti”, misleći na sadašnju zavisnost zapadnih industrija o Aziji.

To je pitanje, uz cijenu energenata, bilo glavna tema sastanaka G7 i G20.

Rast cijena robe…

“Naše procjene govore da je 8.5 posto kontejnerskog prometa u svijetu u prekidu u lukama i oko njih, što je dvostruko više nego u januaru”, rekao je David Malpass, predsjednik Svjetske banke.

Taj poremećaj utiče na nagli porast cijene robe i troškova otpreme, što u nekim slučajevima “neće biti privremeno”, rekao je.

Za normalizaciju lanaca snabdijevanja “trebaće vremena”, ocijenio je pak guverner italijanske centralne banke Ignazio Visco na konferenciji za štampu G20 kojom predsjedava Italija.

Ipak, očekuje da će se zastoji u idućim mjesecima “ublažiti, a cijene padati”.

Uzroci problema su višestruki. Proizvodnja i dalje trpi zbog širenja epidemije covida-19, a potražnja je velika.

Velik razlog zabrinutosti vlada je što ti poremećaji podstiču rast cijena, a na kraju i energenata.

Zbog rasta cijena koji pritiska domaćinstva, MMF je u srijedu predložio donošenje ciljanih mjera kako bi se pomoglo najsiromašnijima i ne bi posegnulo za sveopštim subvencioniranjem koje je “veoma skupo te ide na ruku bogatim domaćinstvima”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve