G7 spremna da uvede sankcije Rusiji u slučaju agresije na Ukrajinu

Svaka nova vojna agresija Rusije protiv Ukrajine biće predmet brzog i efikasnog odgovora

0
111

Ministri finansija Grupe sedam industrijski najrazvnijih zemalja svijeta – G7 iskazali su u ponedjeljak spremnost da u slučaju vojne agresije na Ukrajinu, uvedu „u vrlo kratkom roku“ ekonomske sankcije s „neposrednim i ogromnim posljedicama po rusku ekonomiju“.

„Naš neposredni prioritet je da podržimo napore za smirivanje situacije“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara Velike Britanije, SAD, Francuske, Kanade, Njemačke, Italije i Japana.

Dodali su da će „svaka nova vojna agresija Rusije protiv Ukrajine biti predmet brzog i efikasnog odgovora“.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) čija zemlja ove godine predsjedava G7, u ponedjeljak boravi u Kijevu, a u utorak u Moskvi u nastavku diplomatskih napora za smirivanje rusko-ukrajinske krize.

Ta kriza, opisana kao najgora u Evropi od kraja Hladnog rata, ozbiljno je potresla evropske berze u ponedjeljak, zabrinute zbog mogućeg vojnog napada. Evropska berzanska tržišta, od Milana do Pariza preko Frankfurta, izgubila su, kako se procjenjuje, više od tri odsto.

Glavni indeks Moskovske berze takođe je pao za pet odsto u ponedjeljak ujutru, dok je vrijednost rublje opala u odnosu na euro.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve