FSB pokrenuo istragu zbog curenja podataka: Blokirano crno tržište ličnih formulara

Federalna služba bezbjednosti Rusije započela je istragu o tome kako su podaci o osumnjičenima za trovanje Skripalja, tzv. “slučajnim turistima” Petrovu i Baširovu, zapravo kopiji njihovih formulara za dobijanje pasoša, dospjeli u medije. Ovo saopštava uticajni ruski sajt Rosbalt pozivajući se na svoje izvore.

Prema podacima tog portala, FSB je pokrenuo istragu kako bi otkrila pripadnike MUP-a koji su prodali lične podatke Petrova i Baširova.

Kako piše Rosbalt, te aktivnosti FSB već su uticale na crno na tržište ličnih podataka.

Tačnije, a kako se može saznati od ruskih novinara, ranije su takvi podaci (o graničnim prelascima, formularima, zahtjevima za dobijanje pasoša i tome slično) mogli da se kupe po cijeni od oko 50.000 rubalja (oko 700 eura).

Danas, takvi podaci ne mogu da se kupe – ni za kakve pare.

Novinari koji su učestvovali u pripremanju istarživanja The Insider, sada kažu da se plaše krivičnog gonjenja, ali i dodaju: „Istraga FSB koja je započela je najbolji dokaz da su Petrov, Baširov i ostali zaista pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU“.

Kako je već pisao portal Aktuelno.me, a prenoseći informacije istraživačke mreže The insider i Bellingcut, te ruskog portala Fontanka, ali i moskovskih dopisništava ABC i Independent, postojanje agenata se ne dovodi u pitanje, o čemu možda i ponajbolje govori upravo ova, posljednja aktivnost ruske federalne   službe bezbjednosti FSB.

aktuelno.me

Komentari

avatar