Francuski Državni savjet, najviša administrativna instanca u toj zemlji, ukinuo je danas zabranu okupljanja više od 10 osoba, uvedenu tokom vanrednog stanja zbog korona virusa, i tako vratio slobodu okupljanja uz poštovanje “mjera”.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Odluka je donijeta u trenutku kada hiljade ljudi demonstrira protiv rasizma i policijskog nasilja. U Parizu je policija spriječila nedozvoljeni protest pa su tenzije porasle, a policajci su se našli na meti zvižduka i uvreda.

Navodeći da je “sloboda okupljanja osnovna sloboda”, Državni savjet je “ocijenio da zabranu okupljanja više ne opravdava zdravstvena situacija i da je moguće poštovati mjere distance”.

Administrativni sud je ocijenio da zabrana ne može biti opravdana “osim ako se ne poštuju mjere distanciranja ili potoji mogućnost da se okupi više od 5.000 ljudi”.

Navedeno je da svako okupljanje mora biti u skladu sa zakonom “unaprijed najavljeno” i da ga vlasti mogu zabraniti “ako ocijene da bi se time kršio javni red, zbog zdravstvenih razloga ili postojećih okolnosti”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve