Francuska pozvala Putina da pozitivno odgovori Zelenskom

Zelenski je prošle nedjelje zatražio od Putina da učini sve što je njegovoj moći kako bi se smanjile tenzije na istoku Ukrajine gdje se sukobljavaju ukrajinske snage bezbjednosti sa proruskim pobunjenicima

Francuske vlasti se nadaju da će ruski predsjednik Vladimir Putin pozitivno odgovoriti ukrajinskom kolegi o smirivanju tenzija u istočnoj Ukrajini.

Vladimir Putin (Foto: Yuri Kadobnov/POOL via Reuters)

Ovo su saopštili u utorak izvori bliski predsjedniku Emanuelu Makronu.

“Zelenski je dao neke ponude na koje bi Putin, kako nam se čini, trebalo da pozitivno odgovori”, izjavili su izvori bliski Makronu koji će naredne nedjelje primiti Putina prije samita Grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja (G7) u Bijaricu.

Zelenski je prošle nedjelje zatražio od Putina da učini sve što je njegovoj moći kako bi se smanjile tenzije na istoku Ukrajinu gdje se sukobljavaju ukrajinske snage bezbjednosti sa proruskim pobunjenicima.

U sukobima izmedju ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika od 2014. godine stradalo više od 13.000 ljudi. Iako je 2015. postignut mirovni sporazum, primirje se u tom dijelu Ukrajine stalno krši uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

Komentari

avatar