Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan i američki predsjednički kandidat demokrata Džozef Bajden osudili su odluku Turske o promjeni statusa Aja Sofije koja je od muzeja pretvorena u džamiju.

foto Tanjug/AP

Iz francuskog MIP-a su naveli da to dovodi u pitanje jedan od najznačajnijih simbola moderne i sekularne Turske.

U saopštenju se napominje da se mora očuvati cjelovitost ovog vjerskog, arhitektonskog i istorijskog dragulja, simbola slobode vjeroispovijesti, tolerancije i različitosti, koja je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Francusko Ministarstvo podsjeća da Aja Sofija mora i dalje da predstavlja pluralitet i raznolikost vjerskog nasljeđa, dijalog i toleranciju, piše “Katimerini”.

Američki predsjednički kandidat demokrata Džozef Bajden pozvao je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da izmijeni svoju odluku o Aja Sofiji.

On je istakao da je Aja Sofija arhitektonsko čudo koje poštuju pripadnici više vjera.

“Aja Sofija je posljedih 85 godina bila muzej što je omogućavalo ljudima širom svijeta da je posjećuju, da se dive i da se mole na ovom svetom mjestu. Duboko žalim zbog ove odluke Turske i apelujem da Erdoan izmijeni svoju odluku i zadrži Aja Sofiju kao muzej i time osigura jednak pristup za sve tom zdanju”, navodi se u saopštenju Bajdena.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve