Velika Britanija izdvojiće 18 miliona funti u naredne tri godine za borbu protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti u istočnoj Evropi i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu.

Ilustrativna fotografija/EPA

Cilj je da se tim sredstvima, navodi se u saopštenju Forin ofisa, podrži sloboda izražavanja na Zapadnom Balkanu i kreiranje izbalansiranog, nepristrasnog sadržaja.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je s tim u vezi napomenuo da u situaciji kada svega deset odsto svjetske populacije ima pristup slobodnim medijima, lažne vijesti i dezinformacije nastavljaju da potkopavaju i destabilizuju društva.

Ovaj fond će biti podrška novinarima koji rade u nekim od najrepresivnijih društava i pojačati borbu protiv lažnih vijesti.

Inače, u Londonu sjutra počinje dvodneva globalna konferencija posvećena slobodi medija, na kojoj će među glavnim temama biti zaštita prava novinara, borba protiv lažnih vijesti …

Hant kaže da je njegov cilj da sa kolegama postigne dogovor o tome na koji način zaštititi slobodu medija i koju cijenu će platiti u slučaju zloupotrebe.

Na skupu će se okupiti delegacije iz više od 100 zemalja i međunarodnih orgnizacija, 60 ministara, više od 1.000 novinara…

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve