Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Fon der Lajen: Uvodimo četvrti paket sankcija Rusiji

Kako prenosi Rojters, nove mjere predstavljaju četvrti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, u koordinaciji sa SAD i saveznicima G7

Evropska unija (EU) će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskvi, suzbiti njenu upotrebu kripto-aktiva, zabraniti izvoz iz EU u Rusiju i luksuzne robe i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopštila je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lejen.

Kako prenosi Rojters, nove mjere predstavljaju četvrti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, u koordinaciji sa SAD i saveznicima G7.

“Mi ćemo sjutra preduzeti četvrti paket mjera kako bi dodatno izolovali Rusiju i iscrpili resurse koje koristi za finansiranje ovog varvarskog rata”, navela je fon der Lejen.

Prvi korak EU biće da zabrani uvoz gvožđa i robe iz sektora čelika.

Fon der Lejen je u saopštenju navela da će biti suspendovano pravo Rusije na članstvo u vodećim multilateralnim institucijama, kao što je Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

“Rusija ne može grubo da krši međunarodno pravo i istovremeno očekuje da će imati koristi od privilegija od članstva u međunarodnom ekonomskom poretku”, navela je fon der Lejen.

Ona je dodala da će EU zabraniti i nove investicije u ruski energetski sektor.

“Ova zabrana će pokriti sva ulaganja, transfer tehnologije, financijske usluge za istraživanje i proizvodnju energije – i to će imati veliki uticaj na Putina”, rekla je predsjednica EK.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve