Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Fon der Lajen nije zainteresovana da postane šefica NATO-a

Ponovo je odbila odgovoriti na pitanje hoće li se kandidovati za drugi mandat na čelu Evropske komisije nakon izbora za Evropski parlament sljedeće godine rekavši da planira donijeti odluku u drugoj polovini godine

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula Fon der Lajen izjavila je u utorak da nije zainteresovana da postane novi lider NATO-a i naslijedi sadašnjeg šefa Alijanse, Jensa Stoltenberga.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, generalni je sekretar NATO-a od 2014. Njegov mandat je istekao prošle godine, ali je produžen da bi se osigurala stabilnost nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Lideri članica NATO-a trebali bi izabrati nasljednika kada se sastanu na samitu u Viljnusu, u Litvaniji, od 11. do 12. jula.

Nijedan kandidat nije javno predložen i malo je vjerovatno da će Stoltenberg ponovo produžiti mandat.

Fon der Lajen je često spominjana kao mogući sljedeći lider NATO-a jer se sugeriše kako je vrijeme da prvi put tu ulogu preuzme žena, ali je 64-godišnja njemačka političarka desnog centra, koja je bila ministarka odbrane od 2013. do 2019. u intervjuu za njemački WDR u potpunosti odbacila ideju o prelasku u NATO.

“Svakako nisam dostupna za to. Mislim da je NATO sjajan, i da ga nije bilo, morao bi se stvoriti. Veoma sam uživala da radim u NATO-u kao ministrka odbrane, ali sigurno nisam dostupna da obavljam taj posao. Moje mjesto je u Evropi”, kazala je.

Ponovo je odbila odgovoriti na pitanje hoće li se kandidovati za drugi mandat na čelu Evropske komisije nakon izbora za Evropski parlament sljedeće godine rekavši da planira donijeti odluku u drugoj polovini godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve