Da li ste čuli vijesti? Nova finska premijerka Sana Marin učiniće nešto radikalno, pišu mediji širom Evrope.

foto Profimedia

“Ona će uvesti četvorodnevnu radnu nedjelju, a redovno radno vrijeme trajaće šest sati”, prenio je Gardijan.

“Nova premijerka Finske predlaže četvorodnevnu radnu nedjelju”, piše Indipendent.

To su prenijeli i mediji u Belgiji, u Indiji, Sjedinjenim Američkim Državama, u Crnoj Gori, Srbiji… I jedini problem sa tim je što to nije tačno.

Kako lažna? Političari bliski finskoj premijerki potvrdili su da takva promjena nije vidljiva ni na horizontu, prenosi New Now Finland, portal koji otrkiva i kako se zakotrljala grudva ove lažne vijesti.

Da bismo došli do izvora lažne informacije, moramo se vratiti u avgust 2019. godine. Socijaldemokratska partija Finske je u Turku proslavljala 120. godišnjicu i nakon prigodnog govora tadašnjeg premijera, uz piće i mezetluk vođena je opuštena panel diskusija. U njoj su učestvovali i neki od tadašnjih ministara, a među njima i Sana Marin.

Tom prilikom, 34-godišnja ministarka pozitivno je govorila o ideji da se skrati radna nedjelja kako bi čitava Finska postala produktivnija. Međutim, nikada takav stav nije iznijet kao zvaničan predlog vlade. Čak je takav stav gotovo preskočen u finskim medijima, ali je lažna vijest nastavila da se razvija.

Četiri mjeseca nakon tog stranačkog rođendana, 16. decembra 2019. austrijski Kontrast objavljuje priču u kojoj novinarka Patrisija Huber citira ono što je Marin rekla tokom okupljanja.

“Četvorodnevna nedjelja i radni dan od šest sati. Zašto to ne bi bio naš sljedeći korak? Da li je osam sati zaista posljednja istina? Mislim da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa porodicom, radeći na svojim hobijima, zadovoljstvima. To bi mogao da bude sljedeći korak u našem radnom životu”.

Taj citat prate mediji širom Evrope kada pišu o tome da je finska premijerka odlučila da uvede četvorodnevnu radnu nedjelju.

A prvi je to uradio belgijski list Nova Evropa koji je ovaj citat smjestio u kontekst dolaska Sane Marin na mjesto premijrke. U uvodnom paragrafu istaknuto je da je početkom decembra nova finska predsjednica vlade iznijela inicijativu… i tako dalje, sve do britanskih, američkih trafika i novina.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve