Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Finska: Predsjednik Ninisto potpisao zakon za ulazak u NATO

Predsjednikov potpis znači da je zemlja završila sve potrebne unutrašnje mjere za pridruživanje NATO-u i sada samo još čeka ratifikaciju parlamenata Turske i Mađarske, preostale dvije od 30 zemalja Alijanse koje nijesu ratifikovale taj zahtjev

Finski predsjednik Sauli Ninisto  potpisao je, zakon kojim se odobravaju potrebni pravni amandmani za ulazak zemlje u NATO i zvanično odobrio zahtjev za ulazak u Alijansu.

Predsjednikov potpis znači da je zemlja završila sve potrebne unutrašnje mjere za pridruživanje NATO-u i sada samo još čeka ratifikaciju parlamenata Turske i Mađarske, preostale dvije od 30 zemalja Alijanse koje nijesu ratifikovale taj zahtjev.

U Turskoj je parlamentarni odbor isti dan odobrio finsku aplikaciju za ulazak u NATO, javila je državna agencija Anadolija čime je Helsinki korak bliže ka pridruživanju.

Članovi turskog parlamentarnog odbora za spoljne poslove glasali su u prilog finskoj aplikaciji nedjelju dana pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će je njegova zemlja odobriti.

Turski parlament, gdje Erdoganova stranka i saveznici imaju većinu, mogao bi da odobri taj zahtjev već iduće nedjelje.

Turska ima predsjedničke i parlamentarne izbore 14. maja i očekuje se da će ratifikacija biti prije toga.

Prijem novih zemalja zahtijeva jednoglasno odobrenje svih članica Alijanse, a parlamenti Ankare i Budimpešte još to nijesu učinili.

Finska i susedna Švedska aplicirali su za članstvo u Alijansi prije 10 mjeseci, poslije početka ruske agresije na Ukrajinu, i time odustali od svog dugogodišnjeg stava neutralnosti.

Finska i Švedska su podnijele zahtjeve zajedno i planirale su da uđu u Alijansu istovremeno. Švedsko pridruživanje je međutim blokirano zbog protivljenja Turske, i prošle nedjelje Erdogan je rekao da ga neće odobriti prije nego što se riješe sporovi između Ankare i Stokholma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve