Sana Marin će, kada stupi na dužnost finskog premijera, vjerovatno sjutra, sa 34 godine postati najmlađi predsjednik vlade na svijetu.

Sana Marin (Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/via REUTERS)

Trenutno je najmlađi premijer tridesetpetogodišnji predsjednik Vlade Ukrajine Oleksij Hončaruk.

Sana Marin je član vladajuće Socijaldemokratske partije i biće na čelu koalicije lijevog centra, sastavljene od pet stranaka, koje predvode žene. Četiri su stare između 32 i 34 godine.

Lane je Sana Marin postala majka djevojčice Eme.

Sanu Marin je odgajala samohrana majka, koja je bila u vezi sa drugom ženom.

Član parlamenta je Sana Marin postala 2015. godine. Potpredsjednik je partije i bila je ministarka saobraćaja i komunikacija.

Parlament će vjerovatno prihvatiti izbor Sane Marin, kako bi mogla da u Briselu predstavlja Finsku 12. i 13. decembra na samitu lidera Evropske unije.

Finska do kraja godine predsjedava EU, navodi AP.

Dosadašnji finski premijer Anti Rine namjerava da ostane na čelu Socijaldemokratske partije do ljeta, kada će biti održan kongres stranke.

Prošle nedjelje je Partija centra povukla podršku Rineu, navodeći kao razlog odsustvo povjerenja. Partija centra je kritikovala Rineove poteze i pre dvonedjeljnog štrajka poštara prošlog mjeseca, koji se proširio na druge djelatnosti.

Rineovo povlačenje je pokrenulo zvaničnu ostavku koalicije koju čine Socijaldemokratska partije, Partija centra, Zeleni, Lijeva alijansa i Partija švedskog naroda Finske.

U nedjelju su te stranke saopštile da su posvećene programu vlade koji su prihvatile poslije izbora u aprilu. Ta koalicija ima 117 poslanika, od 200 mjesta u parlamentu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve