FBI: Uhapšen muškarac zbog planiranja napada raketom na Bijelu kuću

Muškarac iz Džordžije, koji je mijenjao svoj automobil za antitenkovsku raketu i eksploziv u namjeri da napadne Bijelu kuću, uhapšen je juče, saopštile su danas američke vlasti.

Hašer Džalal Taheb (21) iz Kaminga uhapšen je u srijedu u operaciji FBI-ja i optužen za pokušaj nanošenja štete ili uništenja zgrade u vlasništvu SAD uz otvaranje vatre ili korišćenje eksploziva, rekao je američki javni tužilac Bi-Džej Pak, prenosi AP.

FBI je organizovao presrijetanje nakon što je lokalna agencija za sprovođenje zakona u martu saopštila da je dobila dojavu od neidentifikovane osobe koja je rekla da se Taheb radikalizovao, promijenio prezime i da planira da putuje u inostrantvo, navedeno je u pisanoj izjavi agenta FBI-ja sudu.

Taheb je tom agentu, koji je tada bio u civilu i za koga nije znao da radi za FBI, rekao da nikada nije pucao iz pištolja, ali da bi lako mogao to da nauči, a naveo je da i da je gledao neke video-snimke o tome kako granate eksplodiraju, navode američke vlasti.

U izjavi stoji i da je Tahin rekao neimenovanom izvoru FBI-ja, ne znajući za koju službu on radi, da u oktobru planira da putuje u inostrantvo radi “hidžre”, što se, kako je agent koji je dao izjavu objasnio, odnosi na putovanje na teritoriju koju kontroliše Islamska država.

Pošto nije imao pasoš, nije mogao da putuje, a izvoru FBI-ja je rekao da želi da izvede napad u SAD na Bijelu kuću i Kip slobode.

Prošlog mjeseca se više puta sastao sa tajnim agentom i izvorom FBI-ja, a često je s njima bio u kontatu i putem šifrovane aplikacije za slanje poruka, navodi se u izjavi agenta dostavljenoj sudu.

Tokom jednog sastanka, osumnjičeni je tajnom agentu pokazao ručno crtan dijagram prizemlja zapadnog krila Bijele kuće i detaljan plan napada, a od agenta je tražio da mu nabavi oružje i eksploziv koji su mu potrebni da bi izveo napad, pa su razgovarali o prodaji ili razmjeni automobila kako bi platio oružje.

Taheb je rekao i da mu treba “baza” odakle bi mogli da se pregrupišu i gdje bi mogao da napravi video-snimak kako bi motivisao ljude.

“Rekao je da želi da bude narator, bili bi prikazani klipovi na kojima se vide potlačeni muslimani dok bi američke i izraelske zastave bila spaljene u pozadini”, navodi se u izjavi agenta.

Prošle nedjelje je Taheb rekao tom agentu da želi da ove nedjelje nabavi oružje i direktno se odveze u Vašington da izvede napad, saopštili su istražitelji.

Juče se sastao sa izvorom FBI-ja i tajnim agentom kako bi zamijenio automobil za oružje, i tada je uhapšen.

Komentari

avatar