Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

FBI smatra da je kovid “procurio” iz laboratorije, ali nema konsenzusa u obavještajnoj zajednici

Direktor Federalnog istražnog biroa kaže da njegova agencija već neko vrijeme vjeruje da je pandemija kovida 19 nastala kada je virus “procurio” iz laboratorije u Vuhanu u Kini. Međutim, Bijela kuća umanjuje značaj nalaza FBI-ja.

Direktor FBI Kristofer Rej saopštio je da njegova agencija vjeruje da je pandemija kovida 19 nastala kao posljedica nesreće u laboratoriji u Vuhanu u Kini. Međutim, među američkim obavještajnim agencijama, kao i među naučnicima, i dalje nema konsenzusa o porijeklu virusa.

Direktor Federalnog istražnog biroa kaže da njegova agencija već neko vrijeme vjeruje da je pandemija kovida 19 nastala kada je virus “procurio” iz laboratorije u Vuhanu u Kini. Međutim, Bijela kuća umanjuje značaj nalaza FBI-ja.

“Vidjeli smo mnogo različitih zaključaka unutar obavještajne zajednice. Neke agencije su donijele zaljučke koji idu na jednu stranu, neki su donijeli zaključke koji idu na drugu stranu. Neki kažu da još nemaju dovoljno informacija, zato želimo da budemo veoma oprezni”, istakla je Karin Žan-Pjer, sekretarka za štampu Bijele kuće.

Stejt department takođe navodi da obavještajne agencije američke vlade imaju različita gledišta o porijeklu pandemije.

Ono što znamo je da, već dvije godine, Narodna Republika Kina blokira međunarodne istražitelje i članove globalne zajednice stručnjaka za javno zdravlje u pristupu informacijama o ranoj fazi zaraze. Važno je da Kina bude transparentna, ne samo zbog ljudi širom svijeta nego i za dobrobit svojih građana”, kaže portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavila je da američki obavještajni zaključci nemaju kredibilitet.

“Kina se odlučno protivi političkoj manipulaciji istraživanja porijekla virusa, u svakoj formi. Samo miješanje obavještajne zajednice u naučna pitanja je dokaz politizacije istrage o porijeklu virusa”, ističe Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Mnogi naučnici, na osnovu dostupnih dokaza, smatraju da je pandemija počela kada je virus sa životinja prešao na ljude. Majkl Osterholm, ekspert za zarazne bolesti, koji savjetuje Bajdenovu administraciju o kovidu, kaže da je najvažnije – spriječiti buduće pandemije.

“Da li je došlo do direktnog prenosa virusa sa životinja na ljude? Da li su se radnici u laboratoriji slučajno zarazili virusom koji se onda proširio? Možda nikada nećemo saznati. Svakako postoji velika količina naučnih dokaza koja kaže da je virus prešao sa životinja na ljude. Ali kao neko koga već godinama veoma brine bezbjednost laboratorija, ne mogu sa sigurnošću da kažem da se to nije dogodilo. I to je ono gdje smo sada. Moramo da podrazumjevamo da su obje mogućnosti stvarne, i da pravimo planove za budućnost tako što ćemo reći – ne želimo da nastane još jedna pandemija – bilo zbog prenosa virusa sa životinja na ljude, ili zato što je virus pobjegao iz laboratorije”.

Porijeklo kovida 19 biće u fokusu dvogodišnje istrage o američkoj strateškoj konkurenciji sa Kinom koju je ove nedjelje pokrenuo Predstavnički dom.

“Da li mislite da postoji šansa da je laboratorija u Vuhanu korišćena za istraživanja biološkog oružja?” pitao je republikanski kongresmen Džim Benks na pretresu Metjua Polindžera, bivšeg člana Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Ono što pouzdano znamo je da se kineska vojska bavila istraživanjima koronavirusa. Znamo da su obavljali eksperimente, i to koristeći američku tehnologiju, da rade na himeričkim virusima, onima koji su vještački stvoreni. Znamo da je kineska vojska učestvovala u pokušajima da se razviju vakcine za koronaviruse”, odgovorio je Potindžer

Metju Potindžer, koji je u Trampovoj administraciji učestvovao u izradi politike prema Kini, rekao je članovima Kongresa da je proteklih godina bilo više incidenata kada su opasni patogeni procurili iz kineskih laboratorija, uključujući i prvobitni koronavirus – SARS.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve