Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Evropski parlament zatražio ulazak Rumunije i Bugarske u šengenski prostor

Bugarska i Rumunija traže ulazak u šengenski prostor od 2011. godine, ali neke države, uključujući Holandiju, oklijevaju da daju odobrenje, tražeći od tih zemalja veći napredak u borbi protiv korupcije

Evropski parlament zatražio je da se Rumunija i Bugarska pridruže šengenskom prostoru do kraja 2022. godine, što je proširenje koje su neke zemlje članice Evropske unije blokirale godinama.

Evropski poslanici su četvrti put od 2018. godine zatražili od Savjeta EU da odmah uključi dvije zemlje u zonu slobodnog kretanja, što bi značilo ukidanje kontrola na njihovim granicama sa drugim zemljama šengenskog prostora.

Za takvo proširenje šengenskog prostora potrebna je jednoglasnost u Savjetu.

U tekstu koji je izglasan u Strazburu velikom većinom (547 glasova za, 49 protiv i 43 uzdržana), poslanici EU su podsjetili da Bugarska i Rumunija, koje su u EU ušle 2007. godine, „već nekoliko godina ispunjavaju sve potrebne uslove“.

Šengenski prostor je oblast u kojoj se može putovati bez pasoša i gdje su granične kontrole u ​​principu ukinute.

Bugarska i Rumunija traže ulazak u šengenski prostor od 2011. godine, ali neke države, uključujući Holandiju, oklijevaju da daju odobrenje, tražeći od tih zemalja veći napredak u borbi protiv korupcije.

Od 27 država članica EU, samo Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Kipar i Irska nisu dio šengenskog prostora.

S druge strane, uključeni su Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, zemlje koje nisu članice EU.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve