Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Evropski izbori: Veliki dobici krajnje desnice znače manje stabilan Evropski parlament

Nakon velikih dobitaka za krajnju desnicu na izborima 9. juna to će vjerovatno značiti manje stabilan Evropski parlament.

Deseti izbori za Evropski parlament održani su u neđelju, i sudeći po rezultatima nijedna politička grupacija nije osvojila potrebnu većinu od 361 mjesta od ukupno 720 u EP, piše Gardijan.

Svakoj zemlji se dodjeljuje određeni broj poslanika na osnovu principa degresivne proporcionalnosti, što znači da poslanici iz većih zemalja predstavljaju više ljudi nego poslanici iz manjih zemalja.

Prema članu 14 stav 2 Ugovora EU, broj poslanika EP ne može da bude veći od 750 plus predsjednik. Tim članom takođe se predviđa „degresivno proporcionalna“ zastupljenost uz minimalno šest i ne više od 96 evroposlanika po članici.

Degresivna proporcionalnost zapravo znači da manja članica neće dobiti više mjesta u EP nego veća i da će se broj mjesta rezervisanih za neku zemlju povećati ako joj poraste populacija. Tako se osigurava da preraspodjela mjesta u Parlamentu odražava demografsku situaciju članica EU.

Nakon najnovijih izbora Francuska, Španija i Holandija imaju po dva mjesta više u odnosu na prije. Poljska, Belgija, Austrija, Danska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Letonija imaju po jedno mjesto više.

Unutar svake zemlje, broj poslanika izabranih iz svake političke stranke proporcionalan je broju glasova koje je dobila.

Dok se mjesta dodjeljuju po partijama unutar svake nacije, većina poslanika se zatim pridružuje nizu transnacionalnih političkih grupa – sada ih ima sedam, od desničarske ID grupe do Ljevice – na osnovu zajedničkih ideala.

Svaka grupa zahtjeva najmanje 23 poslanika iz najmanje četvrtine zemalja EU.

Nakon velikih dobitaka za krajnju desnicu na izborima 9. juna to će vjerovatno značiti manje stabilan Evropski parlament.

Odluka o imenovanju Fon der Lajen za drugi mandat krajem juna?

Ursula fon der Lajen, njemačka demohrišćanka, bila je oduševljena nakon što je njena Evropska narodna partija (EPP) obezbijedila 186 od 720 mjesta na evropskim izborima, zadržavši 25-godišnji status najveće grupe čime joj je ostavljen uzan put do drugog mandata.

Mediji pišu da je ona na pol poziciji u pokušaju da sakupi većinu glasove podrške za drugi mandat.

Međutim, uručena joj je divlja karta (wild card), piše Gardijan, navodeći odluku Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore nakon što je njegova stranka Preporod osvojila drugo mjesto posle Nacionalnog okupljanja krajnje desnice Marine Le Pen u Francuskoj.

Očekuje se da će lideri EU donijeti odluku o njenom imenovanju na dvodnevnom samitu koji počinje 27. juna, neposredno prije prvog kruga francuskih parlamentarnih izbora 30. juna.

Jedan diplomata EU rekao je da „Makron može da radi šta hoće sa nacionalnim izborima, ali ne bi trebalo da očekuje da se svi mi zaustavimo da bismo ga gledali kako to radi“.

Makron će razgovarati o budućnosti Fon der Lajen sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni na marginama samita G7 u Pulji krajem nedjelje (13-15. juna).

U Italiju će, očekuje se, doći i Ursula fon der Lajen, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Pored predstavljanja liderima EU, Fon der Lajen vjerovatno ima još hitniji zadatak: ubijediti dolazeći Evropski parlament da je podrži. Ona je u ponedjeljak ponovila da će se obratiti „glavnim političkim porodicama“ Evrope kako bi formirala svoju većinu, misleći na njenu EPP, socijaliste i demokrate na drugom mjestu sa 135 mjesta i centrističku grupu Obnovimo Evropu sa 79 mjesta.

Dok je Fon der Lajen jasno odbacila saradnju sa „Putinovim punomoćnicima“ na krajnjoj desnici, ona je izbjegavala da kaže da li je za dogovor sa „konstruktivnim“ evroskepticima u ECR, na čelu sa Melonijevom.

Obraćajući se aktivistima CDU u Berlinu u ponedjeljak, fon der Lajen je ponovila da je njen cilj bio da radi sa strankama koje su „proevropske, proukrajinske i za vladavinu prava“, što su kvalifikacije koje za nju očigledno uključuju tvrdo desničarsku stranku Braća Italije Đorđe Meloni.

Za razliku od Makrona i Šolca, Meloni je na evropskim izborima izašla još jača, jer je njena stranka nadmašila prognoze osvojivši skoro 29 odsto glasova u Italiji, što je otprilike pet puta više od udjela glasova u 2019.

Domaćin samita G7 u Pulji ove nedelje, Meloni se sada posmatra kao neka vrsta svjetionika stabilnosti na kontinentu koji je uzdrman značajnim pomacima krajnje desnice u ključnim zemljama kao što su Francuska i Njemačka.

To je neobičan položaj za Italiju, poznatu po turbulentnim, kratkotrajnim vladama.

Italijanska liderka je u ponedjeljak rekla da je „prerano“ da odgovori da li se zalaže za drugi mandat Fon der Lajen. Ali izbor Meloni bi doveo Fon der Lajen u rizik da izgubi saveznike u centru: socijalisti su insistirali da neće podržati Fon der Lajen ako ona sklopi dogovor sa ECR.

Alberto Alemano, profesor prava EU na poslovnoj školi HEC Paris, smatra da će imenovanje predsjednika komisije biti odloženo do jeseni, ne samo zbog vanrednih izbora u Francuskoj, već i zbog neizvjesnosti oko sledećeg programa EU i koalicije koja stoji iza njega. „Niko nema jasnu predstavu šta znače ovi izbori i kako se mogu prevesti u sledeći politički ciklus“, rekao je Alemano.

Prema preliminarnim rezultatima izbora za Evropski parlament Evropsku narodnu stranku desnog centra osvojila je 186 mjesta, Socijalisti i demokrate 135, Obnovimo Evropu 79, Grupu evropskih konzervativaca i reformista 73, krajnje desničarski Identitet i demokratija 58, Zeleni na 53 i Ljevica na 36.

Portparol kancelara Olafa Šolca rekao je da Njemačka neće pratiti Francusku i održati vanredne izbore uprkos lošem učinku vladajuće koalicije na izborima za EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve