U Evropskoj uniji ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, već “režim dozvola” za prodaju te opreme državama izvan Unije, tako da se “mogu uputiti zahtjevi da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama”.

Ilustracija (Foto:Chinatopix Via AP)

To je izjavio portparol Evropske komisije Erik Mamer koji je želio da pojasni da u ravni Unije nema zabrane, ali jeste uveden “režim davanja dozvola” za izvoz određenih medicinskih sredstava državama izvan Unije zbog epidemije koronavirusa.

Portparol Mamer je to rekao odgovarajući na pitanje novinara na brifingu u Briselu, kako objasniti da Evropska unija zabranjuje izvoz zaštitne medicinske opreme u balkanske zemlje, a u Uniji rade bolničari i ljekari iz tih zemalja, a isti je slučaj i sa Švajcarskom koja je u unutrašnjem jedinstvenom tržištu EU.

Portparol EK je želio da naglasi da Komisija u Briselu ne govori o zabrani izvoza medicinske opreme izvan EU, već o “režimu dozvola koji je stavljen na snagu”, što takođe znači da je članicama Unije stavljeno do znanja da “imaju mogućnost da zabrane izvoz zaštitnih medicinskih sredstava”.

Komentari

avatar