Evropska unija pozvala je danas Kinu da “poštuje autonomiju Hongkonga” u deklaraciji koju je usvojilo njenih 27 zemalja članica poslije objave Pekinga o nacrtu zakona o očuvanju nacionalne bezbjednosti Hongkonga.

Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

“Evropska unija pridaje veliki značaj očuvanju visokog nivoa autonomije Hongkonga, u skladu sa temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama, kao i poštovanju tog principa”, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u deklaraciji u ime evropske dvadesetsedmorice, prenosi agencija Frans pres.

Kina je na sjednici svog parlamenta koji je počeo zasjedanje juče poslije višemjesečnog odlaganja zbog koronavirusa podnijela predlog zakona o nacionalnoj bezbjednosti u Hongkongu, gradu koji ima status polu-autonomije.

Ovaj potez Kine dolazi poslije višemjesečnih prodemokratskih protesta prošle godine, koji su ponekad bili i nasilni i u kojima je dolazilo do sukoba policije i demonstranata, što je najveća kriza u ovom gradu otkako je 1997. vraćen Kini poslije višedecenijske btiranske kolonijalne vladavine.

Predlog zakona, jedna od najkontroverznijih tačaka dnevnog reda Nacionalnog narodnog kongresa posljednjih godina, izazvao je jaku kritiku američke vlade i organizacija za ljudska prava kao i prodemokratskih zakonodavaca iz Hongkonga.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve