Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

Evropska unija planira da ograniči broj britanskih filmova i televizijskih emisija

Što će biti novi udarac za britansku industriju zabave i za uticaj Londona u inostranstvu

Evropska unija namjerava da preduzme mjere zbog, kako smatra, nesrazmjerno velike zastupljenosti britanskih televizijskih i filmskih sadržaja u Evropi, što će, u svijetlu Bregzita, biti novi udarac za britansku industriju zabave i za uticaj Londona u inostranstvu.

Velika Britanija je najveći evropski proizvođač televizijskog programa i filmova i ta joj industrija donosi godišnje 1,4 milijarde funti, ali Evropska uniaj tu dominaciju vidi i kao prijetnju „kulturnoj raznolikosti“ starog kontinenta, navodi se u internom dokumentu Unije u koji je uvid imao britanski Gardijan.

Taj stav samo će pojačati tenzije koje postoje između Brisela i Londona od kako je Velika Britanija napustila EU, a time i evropsko jedinstveno tržište i carinsku uniju, piše portal Euraktiv Srbija.

Od tada, sporna pitanja sežu od britanskih kobasica, ribolova u Lamanšu, pa do statusa jedine kopnene granice Britanije sa Unijom, između Sjeverne Irske i Republike Irske.

U osnovi spora oko sedme umjetnosti je da li britanska televizijska i filmska industrija sada može da se nazove „evropskim proizvodom“ u skladu sa definicijom EU.

Prema Direktivi Evropske komisije o audiovizuelnim medijskim servisima, televizijske stanice u zemljama EU moraju većinu svog programa da ispune evropskim sadržajima, a i na platformama koje nude video na zahtjev (VOD), kao što su Amazon ili Netfliks, najmanje 30 odsto naslova mora biti iz Evrope.

Neke su zemlje otišle i korak dalje, pa tako u Francuskoj čak 60 odsto sadržaja na VOD platformama mora biti evropskog porijekla, a ti distributeri su dužni i da 15 odsto svoje zarade ulože u audiovizuelnu i filmsku produkciju u EU.

Prema dokumentu na koji se poziva Gardijan, zvaničnici EU sada smatraju da je u svijetlu Bregzita uključivanje britanske produkcije u te kvote dovelo do nesrazmjerne zastupljenosti britanskih programa na televizijama članica EU.

U dokumentu se ocjnjuje da ta nesrazmjerna zastupljenost može da utiče na ispunjenje ciljeva evropske Direktive o audiovizuelnim medijskim servisima, a to je „promocija evropskih ostvarenja i kulturne raznolikosti“.

„Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo sada za EU ‘treća zemlja’, njegovi audiovizuelni sadržaji se i dalje tretiraju kao ‘evropsko ostvarenje’ skladu sa definicijom iz AVMS Direktive, pošto ta definicija proizlazi iz Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji Savjeta Evrope, čiji je Velika Britanija i dalje član“, piše u dokumentu EU.

Evropska komisija, piše Gardijan, dobila je zadatak da sprovede studiju o uticaju britanskih sadržaja na „kulturni diverzitet“ EU, što bi, prema diplomatskim izvorima britanskog lista, mogao da bude prvi korak u pravcu ograničavanja evropskih privilegija koje britanska filmska i televizijska industrija još uvek uživa.

Izvori iz britanske audiovizuelne industrije vjeruju da se više uopšte ne postavlja pitanje da li, već kada će se to dogoditi, i da britanska vlada tu gotovo ništa ne može da učini.

Prema izvorima iz EU, inicijativa će vjerovatno dodatno dobiti na težini kada početkom 2022. predsjedavanje Unijom preuzme Francuska, koja u tom pitanju uživa i podršku Španije, Grčke, Italije, Austrije i drugih zemalja Unije.

Redovno preispitivanje i ažuriranje Direktive EU o audiovizuelnim medijskim servisima na dnevnom redu je za tri godine, pa se vjeruje da bi tada mogle da budu usvojene i eventualne izmjene.

Najnovije

Na sudu zbog propusta u konkursu

Goran Tomović pokrenuće narednih dana tužbu protiv Ministarstva prosvjete zbog ranije odluke po konkursu za izbor direktora Doma učenika u Baru u kom on...

Turistički poslenici o postsezoni: Hoteli skoro prazni, sezona gotova

Gosti polako odlaze sa našeg primorja, a tome je uveliko doprinijelo i loše vrijeme. Kako su sagovornici Pobjede naglasili prva polovina septembra je bila...

Povoljni uslovi za vožnju, duž klisura mogući sitni odroni

U većem dijelu zemlje saobraća se uz povoljne uslove za vožnju, Duž klisura i usjeka mogući nailasci na sitnije odrone. Na dionicama gdje se...

Lavrov u UN-u napao Zapad zbog “groteskne rusofobije”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritikovao zapadne nacije u subotu zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim nacijama da Sjedinjene Države i njihovi saveznici...

Zvicer: Za sad je Crna Gora stala, ali nakon parlamentarnih izbora dobićemo šansu da...

Nikad nije bilo lako biti na braniku Crne Gore, samo je ovaj put drugačije, jer strane Institucije manipulišu crnogorskim građanima, uz svesrdnu pomoć medija...

Najčitanije

Povezano

Mišel: EU da otvori granice za Ruse koji bježe

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je u Njujorku da Evropa treba da otvori granice za Ruse koji bježe iz zemlje jer su u opasnosti zbog...

Đukanović: Nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu stvorili uslov za upliv trećih strana

Crna Gora će nastaviti da podržava povelju A5, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje. “Ponavljam namjeru i posvećenost da...

Budimpešta obećava da će ispuniti obaveze da bi joj Brisel odblokirao sredstva

Mađarska je obećala da će ispuniti sve svoje obaveze prema Evropskoj komisiji kako bi oslobodila fondove Evropske unije nakon što je Evropska komisija predložila...

Češka predlaže međunarodni tribunal za ruske zločine u Ukrajini

Češka, trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom, apelovala je da se formira međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu. Češka je uputila apel...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve