Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Evropska unija obustavlja letove iznad Bjelorusije

Lideri EU preporučili su sinoć evropskim kompanijama da zaobiđu bjeloruski vazdušni prostor nakon uvođenja novih sankcija režimu Aleksandra Lukašenka, optuženog da je evropsku avionsku liniju preusmjerio ka Minsku kako bi uhapsio disidenta čije momentalno oslobađanje traži Brisel

Air France je saopštio da će “do daljnjeg” obustaviti prelijetanje bjeloruskog vazdušnog prostora u skladu sa preporukom Evropske unije koja je uvela nove sankcije režimu Aleksandra Lukašenka.

„Air France je primio k znanju zaključke Evropskog saveta i zato do daljnjeg obustavlja prelijetanje (beloruskog) vazdušnog prostora. Avionima koji su već na putu, biće izmijenjen plan lijeta“, saopštila je ta kompanija.

Kako se dodaje, Air France „prati razvoj geopolitičke situacije“ na teritorijama koje nadlijeću njihovi avioni i „strogo primjenjuje propise“.

Lideri EU preporučili su sinoć evropskim kompanijama da zaobiđu bjeloruski vazdušni prostor nakon uvođenja novih sankcija režimu Aleksandra Lukašenka, optuženog da je evropsku avionsku liniju preusmjerio ka Minsku kako bi uhapsio disidenta čije momentalno oslobađanje traži Brisel.

Nekoliko aviokompanija, uključujući Lufthanzu, SAS i AirBaltik, saopštile su da izbjegavaju prelete iznad Bjelorusije.

Gotovo 2.000 aviona koji obavljaju komercijalne letove koristi bjeloruski vazdušni prostor svake nedelje, saopštila je organizacija Jurokontrol (Eurocontrol).

Bjeloruska kompanija Belavia dnevno obavi oko 20 letova sa ili ka aerodromima EU.

Bjeloruske vlasti su u nedjelju preusmjerile ka Minsku putnički avion irskog Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog prijetnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu i novinara, 26-godišnjeg Romana Protaševiča.

EU je hapšenje ocijenila kao „otmicu“ i zatražila momentano puštanje Protaševiča i njegove djevojke Sofije na slobodu.

Prije usvajanja novog paketa sankcija, EU je već stavila na crnu listu 88 pripadnika bjeloruskog režima, uključujući i predsjednika Lukašenka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve