Odluka Austrija da ne otvori granice sa Italijom i Slovenijom je neodgovorna, a austrijski kancelar Sebastijan Kurc time želi da Austrijance privoli da odmor provedu u zemlji, saopštila je italijanska vlada.

foto Rojters

Austrijska vlada odlučila je da, uprkos preproukama Evropske komisije o postepenom ukidanju granica, ne dopusti slobodno putovanje sa susjednom Italijom i Slovenijom.

Iz Brisela još uvijek nije bilo reakcija na ovu odluku vlade u Beču.

U Austriji je do sada registrovano više od 16 hiljada slučajeva korona virusa, a umrlo je oko 530 ljudi.

Slovenija je proglasila kraj epidemije, iako i dalje ima aktivnih slučajeva virusa. Ukupan broj oboljelih je oko hiljadu i po, dok je umrlo nešto više od stotinu ljudi.

Od ove tri zemlje, najpogođenija je Italija, koja se sa pandemijom bori više od tri mjeseca, a do sada je zaraženo više od 228 hiljada ljudi, dok je preminulo više od 32 hiljade.

Austrijska vlada smatra da su te dvije zemlje i dalje “nebezbjedne” i “da ne drže situaciju pod kontrolom”.

Mediji u Austriji ističu da vlasti u Beču ne žele da otvore granice sa Italijom, zbog navoda da je broj oboljelih i preminulih ponovo osjetno porastao u Italiji, uključujući sjevernu oblast Lombardiju.

Za razliku od njih, italijanski mediji smatraju da Beč takvom odlukom želi da, tokom ljetnje sezone, svoje turiste zadrži u zemlji.

Austrija će 29. maja otpočeti turističku sezonu, a od 15. juna će biti otvorene austrijske granice sa Njemačkom, Švajcarskom i Lihtenštajnom.

“Austrijski, i gosti iz bezbjednih zemalja, poput Njemačke, dobrodošli su”, izjavio je kancelar Kurc.

Podsjetio je i da je turizam jedna od pokretačkih snaga austrijske ekonomije i da predstavlja osam odsto domaćeg bruto proizvoda.

Italijanski ministar za EU Vinčenco Amendola je ocijenio da partneri u Uniji “u ovom osjetljivom času treba da djeluju jedinstveno, a ne da posežu za jednostranim potezima”.

“Zatvaranje granica da bi se podstakao turizam u Austriji nije nimalo maštovit pronalazak, ali podriva napore EU o zajedničkom dogovoru”, rekao je Amendola.

Ministri turizma EU su, u srijedu, pokušali da usaglase jedinstven pristup Unije za ublažavanje mjera uvedenih zbog pandemija korona virusa i postepenom otvaranju granica, ali u tome nijesu uspjeli.

Predsedavajuća EU, Hrvatska, poručila je, nakon sastanka, da države mogu sklapati bilateralne sporazume o otvaranju granica “između zemalja sa istim epidemiološkim situacijama”.

Italijansko ministarstvo inostranih poslova je uzvratilo saopštenjem da “u Evropi i dalje ima nekih koji misle da je bolje djelovati sam za sebe, a pravljenje novih zidova je pogrešan put”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve