Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Evropska komisija objavila šesti investicioni paket za Zapadni Balkan

Prema saopštenju iz ove institucije, ovaj paket će podržati osam novih vodećih investicija u vodosnabdijevanje i kanalizaciju, tretman otpadnih voda i željeznički transport, kao i inovacije i zelenu transformaciju u malim i srednjim preduzećima

Evropska komisija (EK) objavila je šesti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan za koji se očekuje da će mobilisati 1,2 milijarde eura investicija.

Prema saopštenju iz ove institucije, ovaj paket će podržati osam novih vodećih investicija u vodosnabdijevanje i kanalizaciju, tretman otpadnih voda i željeznički transport, kao i inovacije i zelenu transformaciju u malim i srednjim preduzećima.

Investicije će biti realizovane u bliskoj saradnji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Investicioni paket od 1,2 milijarde eura uključuje 300 miliona eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda zemalja Zapadnog Balkana.

Saopšteno je da nove vodeće investicije spadaju u tri prioriteta Ekonomskog i investicionog plana:

– Rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i sanitarne infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

– Napredovanje na željezničkoj infrastrukturi na Koridoru 10, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regionu.

– Podrška poslovnom sektoru: pokretanje novog objekta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fan der Lajen je povodom ovog naglasila da investicioni plan za Zapadni Balkan vrijedan 30 milijardi eura je ispunjen sa novim paketom od 1,2 milijarde eura.

“Kvalitetnom infrastrukturom jača regionalne veze i zbližava nas, što je naš krajnji cilj. Naši zapadnobalkanski partneri grade svoju evropsku budućnost. Ove investicije, zajedno sa neophodnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremiće ekonomije naših partnera da se pridruže našoj Uniji”, poručila je predsednica EK.

Evropska komisija je usvojila Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan 2020. godine. Radi se o paketu koji treba da pokrije period između 2021-2027 godina. Ovaj paket ima za cilj da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i podstakne regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU.

Plan mobiliše do 3 milijardi eura investicija, uključujući 9 milijardi eura grantova EU kroz predpristupne instrumente (IPA III), tokom sedmogodišnjeg perioda. Od ovog iznosa, 5 milijardi eura je posvećeno preko Ekonomskog investicionog plana za region.

Do sada je EU odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi evra investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde eura u obliku grantova EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve