Evropska komisija (EK) predstavila je hitne krtatkoročne mjere kako bi ojačala pripremljenost Evropske unije (EU) za nove slučajeve virusa Kovid-19. Iz Brisela je saopšteno da je neophodan kontinuiran oprez i brz odgovor Komisije i zemlja članica, kako bi se zaustavilo širenje virusa i izbjegla nova sveouhvatna zatvaranja.

foto pixabay.com

Evropska komesarka za zdravstvo i bezbjednost hrane Stela Kirijakides (Stella Kyriakides) ocijenila je da od vrhunca pandemije pređen dug put, ali da virus i dalje cirkuliše.

“Opreznost, pripremljenost i koordinacija su neophodne kako bi se spriječilo novo širenje. Pozivamo na jaku i zajedničku akciju kako bi zastitili naše građane i podržaćemo zemlje članice u tome. Naša je odgovornost da obezbijedimo punu pripremu. Nije vrijeme da se opustimo”, kazala je Kirijakides.

Mjere obuhvataju pojačano testiranje, praćenje kontakata, nadgledanje i mapiranje klastera od strane nacionalnih zdrastvenih ustanova, kako bi se spriječilo širenje infekcije, kao i olakšano snabdijevanje zaštitnom opremom, lijekovima i medicinskim uređajima kroz mehanizme poput hitnih javnih nabavki i strateških zaliha EU.

Saopšteno je da je važno održati brz pristup kapacitetima javnog zdravstva, ne zapostavljajući ostale oblasti zdravstvene usluge, kroz finansijsku podršku za transport medicinske opreme i osoblja između država članica i koordinaciju rasporedjivanja medicinskih timova i opreme na zahtjev zemalja članica kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

Potpredsjednik EK za promociju evropskog načina žvota, Margaritis Šinas (Margaritis Schinas), ocijenio je da i pored toga što se o virusu sada više zna, važno održati opreznost i i djelovati preventivno.

“Na osnovu lekcija od prethodnih mjeseci planiramo budućnost uz izbjegavanje improvizacija, jačanje naše pripremljenosti na svim frontovima, očuvanje jedinstvenog tržišta i osnovnih sloboda i olakšavajući put ka ekonomskom i društvenom oporavku širom EU”, kazao je Šinas.

Mjere takođe podrazumijevaju pružanje ciljanih i lokalizovanih nefarmaceutskih mjera na temelju istraživanja i dokaza i pravovremenu razmjenu informacija o učinkovitosti ponovno uvedenih mjera, podršku ugroženim grupama, kao što su starije osobe, osobe s prethodnim zdravstvenim problemima i one s margina društva razmjenom najboljih metoda testiranja, zaštite i liječenja, uključujući u području mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške.

U Briselu najavljuju i potrebu smanjenja tereta sezonskog gripa većom vakcinacijom i drugim sredstvima kao što je osiguravanje nabavke dodatnih količina vakcina protiv gripa na nacionalnoj osnovi kako bi se izbjegao dodatni pritisak na ionako opterećene zdravstvene sisteme.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve