Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Europol započeo s operacijom Oscar: Slijedi širi proces zamrzavanja ruske imovine

Operacija Oscar takođe će imati za cilj podršku krivičnim istragama u državama članicama u vezi pokušaja da se zaobiđu trgovinske i ekonomske sankcije koje je Rusiji uvela EU

Europol je, zajedno sa državama članicama EU, Eurojustom i Frontexom, pokrenuo operaciju Oscar kako bi podržao finansijske istrage država usmjerene na imovinu u vlasništvu fizičkih i pravnih lica koja su na listi sankcija zbor ruske invazije na Ukrajinu.

Operacija Oscar takođe će imati za cilj podršku krivičnim istragama u državama članicama u vezi pokušaja da se zaobiđu trgovinske i ekonomske sankcije koje je Rusiji uvela EU.

Krovna je operacija koja će se nastaviti u narednih godinu dana i uključivati ​​niz odvojenih istraga.

Operaciju je pokrenuo Europolov Evropski centar za finansijski i ekonomski kriminal, olakšaće razmjenu informacija i obavještajnih podataka među partnerima te pružiti operativnu podršku u brojnim finansijskim istragama.

Europol će biti centralna tačka analize svih informacija datih u okviru ove operacije kako bi se identifikovale međunarodne veze, kriminalne grupe i osumnjičeni, kao i novi kriminalni trendovi i obrasci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve