Policije šest zemalja razbile su kriminalnu sajber mrežu koja je koristila poseban softver da bi krala novac, oštetivši firme i finansijske institucije za oko 100 miliona dolara, saopštila je evropska agencija za sprovođenje zakona Europol.

Tužilac iz Pitsburga u SAD Skot Brejdi nazvao je operaciju međunarodnom akcijom bez presedana.

Deset članova te mreže optuženo je u Pitsburgu u SAD za više krivičnih djela uključujući udruživanje radi kompjuterske prevare, bankarsku prevaru i pranje novca.

Malver koji je omogućio sajber kriminalcima iz istočne Evrope da na daljinu preuzmu kontrolu nad tako zaraženim kompjuterima i izvlače novac iz bankovnih računa žrtava, a na meti su bile kompanije i institucije u svim sektorima u Americi, prenosi agencija AP.

Među žrtvama su bile i advokatska kancelarija u Vašingtonu, crkva u Teksasu, firma za namještaj u Kaliforniji i kasino u Misisipiju.

Optuženi su navodno reklamirali svoje specijalizovane tehničke vještine i usluge na ilegalnom onlajn forumu na ruskom.

“GozNym mreža je primjer koncepta ‘sajberkriminala kao usluge’ (nudeći) mrežu za posredovanje u ilegalnom transferu novca, kriptovanju, spamovanju, kodiranju, organizovanju i tehničkoj podršci”, navodi se u saopštenju Evropola.

Umjesto da traže izručenje svih 10 optuženih, što može da traje godinama čak i za zemlje koje imaju ugovore sa SAD, tužioci će prvo pokrenuti postupke protiv njih u istočnoevropskim zemljama kao što su Ukrajina, Moldavija i Gruzija, prenosi AP.

“To predstavlja promjenu u načinu procesuiranja sajber kriminala”, rekao je Brejdi u intervjuu za AP uoči konferencije za novinare u Hagu sa predstavnicima drugih zemalja.

Policijska operacija protiv ove mreže, koju je koordinisala Njemačka, počela je u novembru 2016. u Ukrajini.

Krivični postupci se vode u Gruziji gdje će biti suđeno vođi ove mreže – čije ime nije objelodanjeno – kao i u Moldaviji.

Pet ruskih državljana, koji se nalaze na američkoj optužnici, za sada su van dometa pravosudnih organa, saopštio je Evropol.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve