Euroizbori u Grčkoj: Neizvjesno za Sirizu

Najviše, 24,3 odsto ispitanika, opredijelilo se za sada opozicionu konzervativnu stranku "Nova demokratija"

Vladajuća grčka stranka, ljevičarska Siriza je pred euroizbore u teškoćama, pošto opoziciona desnica i dalje prednjači po podršci među glasačima, pokazao je danas objavljeni rezultat instituta “KAPA Risrč” (KAPA Research).

AFP

Sajt vijesti “Hafpost Gris” (HuffPost Greece) je prenio da se u odgovorima na pitanje za koju bi stranku glasali na majskim izborima za Evropski parlament, najviše, 24,3 odsto ispitanika, opredijelilo za sada opozicionu konzervativnu stranku “Nova demokratija”.

Ta stranka je prošle godine bila i u dvocifrenoj prednosti nad SIRIZOM, dok se, po anketi, ta prednost istopila na sadašnjih 4,1 odsto.

SIRIZA bi, po anketi, na euroizborima osvojila 20,2 odsto glasova, a slijede neofašistička “Zlatna zora” (Hrisi Avgi) sa 8,1 odsto, ljevičarski “Pokret za promjene” (Kinima Alagis) s 5,5 odsto i Komunistička partija Grčke sa 5,0 odsto.

Ukupan broj anketiranih koji su rekli da bi u glasačku kutiju ubacili nepopunjen ili nevažeći listić zbog dopisivanja nečega na njega, zatim onih koji tri mjeseca pred euroizbore nijesu odlučili za koga bi glasali, kao i onih koji već sada kažu da neće glasati, ukupno iznosi 18,3 odsto.

Jedno od pitanja u anketi je bilo da li su šef vladajuće stranke i vlade Aleksis Cipras, i vođa opozicije i desnice Kirijakos Micotakis, dobili ili izgubili odlukama Vlade i Skupštine o povećanju minimalnih plata, o proglašenju povratka Grčke na međunarodno kreditno tržište, nedavnim odlaskom male krajnje desničarske stranke “Nezavisni Grci” (Aneksartiti Elines ANEL) iz vladajuće koalicije, i sklapanjem i ratifikacijom sporazuma Grčke i Makedonije o rješavanju hroničnog međusobnog spora.

Po rezultatu ankete “KAPA Risrč”, 62 odsto ispitanika smatra da je premijer Cipras svim tim “izgubio” ili “vjerovatno izgubio” uticaj u javnom mnjenju, dok 33 odsto smatra da je “dobio” ili “vjerovatno dobio”.

Po odgovorima na to pitanje, nije bolje prošao ni vodja opozicije, Kirijakos Micotakis, jer 60 odsto anketiranih smatra da je tim prošlogodišnjim i nedavnim odlukama vlasti i on “izgubio” ili “vjerovatno izgubio” uticaj u javnom mnjenju, dok 37 odsto smatra da je “dobio” ili “vjerovatno dobio”.

U komentaru svoje ankete, “KAPA Risrč” piše da tri mjeseca pred evroizbore iz javnog dijaloga u Grčkoj “skoro u potpunosti odsustvuju evropske teme”.

U Grčkoj, kao i u drugim zemljama EU, euroizbori su po tematici često slični domaćim, poslaničkim piše dalje jer “gradjani o Evropi glasaju pogleda uprtog u svoje zemlje, nagradjuju ili kažnjavaju vladu, opoziciju.., pripremajući naredni sastav domaće političke scene”.

“KAPA Risrč” međutim ukazuje da izbori za Evro-parlament ovog puta donose “nešto jedinstveno: Bregzit koji označava poništavanje evropske ideje, dok sve više jača polemika ekstremno desničarskih i anti-evropskih stranka, prije svega u slabim društvenim slojevima”.

I jedno i drugo, ocijenio je šef tog instituta, Dinos Rucunis, “skriva opasnost da će evroizbori još više destabilizovati EU”.

A u Grčkoj, piše on u propratnom tekstu rezultata ankete, ” ‘iz mrtvih se diže’ nekadašnji kruti dvopolni sistem (ljevica-desnica) i fraza ‘samostalna (jednopartijska) vlast’ ponovo… preuzima prostor političke debate”.

Politička stvarnost u Grčkoj, piše Rucunis, sadrži dvie osnovne, naučno mjerljive činjenice: stabilizaciju dva politička pola SIRIZE i “Nove demokratije”, i obilje malih političkih formacija stranaka i pokreta od ukupno oko 7,0 odsto na ljevici, sa oko 8,0 odsto na desnici i još 6,0 odsto u drugim djelovima političkog spektra.

Pred izbore Rucunis očekuje da će se mnoge od tih manjih političkih formacija koje zajedno mogu odnijeti čak 20-25 odsto ukupnog broja glasova, prije svega zbog afiniteta svojih političkih vođa da uđu u vlast, svrstati uz dvije najjače stranke desnice i ljevice, u skladu sa svojim ideološkim i političkim prioritetima.

Međutim, gledajući ljevicu, eventualno pridržavanje “neostvarenog sna SIRIZE” s kojim je ta stranka koja samu sebe naziva radikalnom ljevicom, osvojila vlast januara 2015. godine, ali se, po opštoj ocjeni, za četiri godine vlasti kompromitovala jer je skoro sasvim odustala od tog “sna”, “loš je savjet” za manje stranke ljevice koje bi pred evroizbore prišle SIRIZI smatra Rucunis.

Male stranke su izazov za etablirani politički sistem u Grčkoj jer privlače rastuću masu siromašnijih glasača, manje optimističnih od prosječnih, privlače one koji, prije svega u sopstvenom domaćinstvu, ne vide boljitak od zvanično proglašenog početka izlaska iz duboke višegodišnje finansijske krize grčke države, a okupljaju i “one koji politiku ne vide kao rješenje, već kao dio problema” piše Rucunis.

Te pristalice malih stranka kojih je među ukupnom brojem glasača verovatno i dobra četvrtina, smatraju da su one “rasadnik budućeg političkog sistema” i žele da im pomognu glasajući za njih, zaključuje osnivač Instituta “KAPA Risrč”.

Komentari

avatar