Evropske zemlje nastoje što prije ponovo otvoriti svoje granice kako bi započele turističku sezonu. Međutim, dok neke države sarađuju na ukidanju blokada, još nije uspostavljena saradnja širom Evrope.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Jlva Johanson pozvala je sve zemlje članice Evropske unije da ukinu svoja ograničenja na granicama do kraja juna te omoguće putovanja svim državljanima Evrope.

Johanson za BBC News navodi da se poboljšala situacija s koronavirusom te da bi sve zemlje Evrope trebale ukinuti unutrašnje granične blokade. Još nema naznaka kada će se vanjske granice EU ponovo otvoriti.

Italija je otvorila granice u srijedu ove sedmice, ali ne za sve državljane. Austrija je takođe ukinula blokade na granicama za susjede u Italiji.

Španija je najavila kako od 1. jula planira otvoriti granice za susjede iz Francuske i Portugala. Još nije spremna za otvaranje prema drugim zemljama, iako je španski premijer Pedro Sančez pozvao turiste da planiraju svoja ljetovanja u ovoj zemlji.

Belgija planira otvoriti granice 15. juna te će svim evropskim državljanima od ovog datuma biti dozvoljen ulazak u ovu zemlju. Francuska se takođe nada povratku turista od idućeg mjeseca kada će ukinuti blokade na granicama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve