Evropska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima aviona Boeingu i Airbusu ukoliko Vašington ne pristane na dogovor, saopštili su danas britanski mediji.

foto N1

Nakon presude Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da evropske subvencije Airbusu predstavljaju kršenje međunarodnih trgovinskih propisa, SAD je uveo kompenzacijske carine u rasponu od 15 do 25 odsto na evropski uvoz vrijedan 7,5 milijardi dolara, podsjeća BBC.

Carine obuhvaćaju i hrvatske proizvode poput sira i voća.

Dodatne carine

Nedavno je SAD poručila da bi mogla uvesti carine na uvoz još 30 evropskih proizvoda u vrijednosti 3,1 milijardi dolara.

EU je upozorila da će to naštetiti kompanijama s obje strane Atlantika a evropski komesar za trgovinu Phil Hogan naglasio je danas da je Vašington odbacio prijedloge se spor riješi dogovorom.

“Želio bih poručiti ljudima da mogu biti mirni, EU je spreman povući odlučne i snažne poteze ako u pitanju zaključenja 15-godišnjeg spora ne dobijemo ishod kakav od SAD-a očekujemo”, kazao je Hogan pred odborom Evropskog parlamenta za trgovinu.

SAD pokrenuo 232 istrage uvoza evropskih proizvoda

Kritikovao je takođe istrage koje su američke vlasti pokrenule o uvozu niza evropskih proizvoda zbog sumnje da predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost. U Uniji ih smatraju novim mjerama odmazde.

Na meti je “232 istrage” široka lepeza proizvoda, od transformatora i pokretnih dizalica do eksera.

“Ne uvažava se dovoljno činjenica koliko je ‘232’ istraga pokrenuto u proteklim sedmicama, možda je u pitanju politička poruka a možda je i stvarnije”, izjavio je Hogan.

“To je potpuno neprihvatljivo”, zaključio je evropski komesar za trgovinu, dodajući da će EU, budu li istrage nastavljene, morati zauzeti zajednički stav i nešto preduzeti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve