Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

EU zahtijeva suzbijanje izdavanja viza ruskim državljanima

Johanson je takođe pozvala države da preispitaju da li je trebalo izdati već važeće vize. Ona je rekla da nijedna od mjera koje preporučuje Evropska komisija ne bi spriječila građane Rusije da podnose zahtjev za azil u Evropi

Komesarka Evropske unije za migracije Ilva Johanson pozvala je 27 država bloka da suzbiju izdavanje viza ruskim građanima zbog povećane zabrinutosti za bezbjednost nakon nuklearnih prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove aneksije djelova Ukrajine.

„Ovo je očigledno eskalacija, a to znači i eskalaciju bezbjednosne prijetnje prema Evropskoj uniji“, rekla je Johanson.

Ona je pozvala zemlje EU da sprovedu strože provjere ruskih državljana i uskrate dokumenta svima koji bi mogli predstavljati prijetnju.

Preko 194.000 ruskih državljana pobjeglo je u susjednu Gruziju, Kazahstan i Finsku otkako je Putin prošle nedjelje najavio djelimičnu mobilizaciju rezervista da pojača svoje trupe u Ukrajini.

U Rusiji je velika većina muškaraca mlađih od 65 godina registrovana kao rezervisti.

Johanson je rekla da vlasti EU moraju da spriječe nosioce kratkoročnih viza iz Rusije obnavljanje u Evropi.

„Ako ruski državljanin namjerava da ostane duže od 90 dana u EU, ne bi trebalo da mu se izda viza“, rekla je ona novinarima.

Johanson je takođe rekla da Rusima koji su pobjegli iz zemlje ne bi trebalo dozvoliti da apliciraju za vize u inostranstvu.

„Oni to moraju da urade iz svoje matične zemlje, Rusije“, rekla je ona, ali je podvukla da ih treba pustiti iz humanitarnih razloga ili drugih izuzetnih okolnosti.

Johanson je takođe pozvala države da preispitaju da li je trebalo izdati već važeće vize. Ona je rekla da nijedna od mjera koje preporučuje Evropska komisija ne bi spriječila građane Rusije da podnose zahtjev za azil u Evropi.

„Pravo na kratkoročnu vizu u EU nije osnovno pravo. To je privilegija. Pravo na podnošenje zahteva za azil je osnovno pravo“, rekao je ona.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve