Nedjelja, 4 Juna, 2023
Rubrika:

EU ukida zabranu putovanja iz trećih zemalja za vakcinisane

Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75

Savjet Evropske unije ažurirao je preporuke o ograničenjima putovanja iz trećih zemalja, kojima se predviđa ukidaju ograničenja putovanja u zemlje Evropske unije za vakcinisane osobe.

Države članice bi, kako je navedeno u saopštenju, “u principu trebalo da ukinu ograničenja za neesencijalna putovanja za putnike iz trećih zemalja koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila Evropska agencija za ljekove najmanje 14 dana prije dolaska”. Ostavlja se mogućnost da države članice EU individualno odobre i potvrde za one vakcine koje je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila za takozvanu “hitnu upotrebu”.

Pri ukidanju ovih ograničenja, preproučuje Savjet EU, države članice treba da vode računa o uzajamnosti od slučaja do slučaja.

“Jednom usvojena, uredba o digitalnom zelenom sertifikatu pružiće temelj, kroz provedbeni akt Komisije, za tretiranje sertifikata o vakcinaciji iz trećih zemalja ekvivalentnih digitalnim zelenim sertifikatima. Do tada, države članice treba da budu u mogućnosti da prihvate sertifikate trećih zemalja koji sadrže najmanje minimum podataka, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uzimajući u obzir potrebu da mogu da provere autentičnost, validnost i integritet sertifikata”, precizirali su iz Savjeta EU.

Kriterijumi za ukidanje ograničenja za sve putnike iz treće zemlje

Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

“Napredak u vakcinaciji stanovništva protiv virusa takođe treba uzeti u obzir. U isto vrijeme, da bi se odgovorilo na rizik koji predstavljaju nove varijante, sada bi trebalo razmotriti otkrivanje varijanti od interesa zajedno sa varijantama koje izazivaju zabrinutost”,  napisano je u saopštenju.

Ostali postojeći kriterijumi se, ističu, i dalje primjenjuju, uključujući stabilan ili opadajući trend novih slučajeva, broj izvršenih testova, stopu pozitivnosti od četiri odsto među svim sprovedenim testovima, ukupan odgovor na koronavirus u zemlji i pouzdanost dostupnih informacije.

“Uzajamnost treba i dalje uzimati u obzir od slučaja do slučaja”, navode iz Savjeta EU.

Urgentni mehanizam kočnice

Tamo gdje se epidemiološka situacija treće zemlje ili regiona brzo pogorša, posebno ako je otkrivena varijanta koja izaziva zabrinutost ili interes, države članice treba da usvoje hitna privremena ograničenja za sva putovanja u EU.

“Ova urgentna kočnica ne bi trebalo da se odnosi na građane EU, dugoročne stanovnike EU i određene kategorije osnovnih putnika, koji bi ipak trebalo biti podvrgnuti odgovarajućem ispitivanju i mjerama u karantinu, čak i ako su potpuno vakcinisani”, napisano je u saopštenju.

Kada država članica primijeni takva ograničenja, države članice koje se sastaju u okviru Savjeta treba hitno da razmotre situaciju na koordiniran način i u tijesnoj saradnji sa Komisijom.

“Takva ograničenja treba pregledati najmanje svake dvije sedmice”, zaključuju iz Savjeta EU.

Ovu preporuku su usvojili ambasadori država EU na sastanku koji je održan 19. maja, nakon preporuke Evropske komisije (EK) koja je 3. maja predložila ukidanje retsrikcija, za građane trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve