Evropska komisija (EK) je saopštila u ponedjeljak da činjenica da britanski premijer Boris Džonson nije potpisao pismo kojim je zatražio tromjesečno produženje roka za Bregzit nema uticaja na njegovu validnost i da Evropska unija (EU) razmatra taj zahtjev.

Foto: Reuters

Portparolka EK Mina Andrejeva izjavila je da je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u subotu primio zahtjev za odlaganje Bregzita i da je potom započeo konsultacije s preostalih 27 članica EU o tome.

Andrejeva je rekla da je EU već počela proces ratifikacije novog, revidiranog sporazuma o Bregzitu koji je u četvrtak postigla s Džonsonom.

Džonson je u subotu uveče zatražio od EU novo odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, predviđenog za 31. oktobar, pošto je britanski parlament ranije tog dana odlučio da odloži izjašnjavanje o novom sporazumu o Bregzitu.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je u ponedjeljak da ne želi da isključi mogućnost da će biti “kratkog, tehničkog produženja” roka za Bregzit ako ima problema s ratifikacijom novog, revidiranog sporazuma dvije strane o razlazu.

Mas je novinarima u Berlinu rekao da pitanje da li može da bude produženja roka, ako u britanskom parlamentu nema većine za usvajanje sporazuma, mora da bude razmotreno unutar EU i da tek potom odluka o tome može da bude donijeta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve