Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

EU priznala: Blinken nas je nazvao i rekao kada će Putin napasti, nijesmo vjerovali

''Mislim da se mi Evropljani suočavamo sa situacijom u kojoj trpimo posljedice procesa koji traje već godinama, u kojem smo odvojili izvore svog prosperiteta od izvora naše bezbjednosti'', rekao je Borelj

Evropa trpi posljedice procesa u kojem je razdvojila izvore svoga prosperiteta od izvora bezbjednosti – prosperitet je temeljila na jeftinoj energiji iz Rusije i na pristupu velikom kineskom tržištu, a bezbjednost je delegirao SAD-u, rekao je  visoki predstavnik EU za vanjsku i bezbjedonosnu politiku Žozep Borelj.

“Mislim da se mi Evropljani suočavamo sa situacijom u kojoj trpimo posljedice procesa koji traje već godinama, u kojem smo odvojili izvore svog prosperiteta od izvora naše sigurnosti”, rekao je Borelj u govoru na godišnjoj veleposlaničkoj konferenciji, na kojoj su se okupili šefovi diplomatskih predstavnštava EU širom svijeta.

U programskom govoru, Borelj je izjavio da je Evropa svoj prosperitet temeljila na jeftinoj energiji iz Rusije. “Ruski plin – jeftin i navodno dostupan, siguran i stabilan. Pokazalo se da to nije slučaj. I pristup velikom kineskom tržištu, za izvoz i uvoz, za tehnološke transfere, za ulaganja, za jeftinu robu.

Mislim da su kineski radnici sa svojim niskim platama učinili mnogo bolje i mnogo više u obuzdavanju inflacije nego sve središnje banke zajedno”, kaže Borelj.

“Adaptacija će biti teška, a to će stvoriti političke probleme”

“Danas Evopska unija mora pronaći nove izvore energije koliko god je moguće unutar sebe kako jednu zavisnost ne bi zamijenila drugom, jer je najbolja energija ona koja se proizvodi kod kuće”, nastavio je.

“To će uticati na snažno restrukturiranje našeg ekonomije – to je sigurno. Ljudi toga nijesu svjesni, ali činjenica da Rusija i Kina više nisu ono što su bile za naš ekonomski razvoj zahtijevaće snažno restrukturiranje našeg gospodarstva. Pristup Kini postaje sve teži. Adaptacija će biti teška, a to će stvoriti političke probleme”, kaže Borrell.

S druge strane, Evropa se za svoju sigurnost oslanja na Sjedinjene Američke Države, što je u redu kada je riječ o administraciji predsjednika Džoa Bajdena, s kojom postoji odlična saradnja, smatra. “Ali, ko zna šta će se dogoditi za dvije godine ili čak u novembru? Što bi se dogodilo da je umjesto Bajdena u Bijeloj kući bio Donald Tramp ili neko poput njega?

Kakav bi bio odgovor Sjedinjenih Država na rat u Ukrajini? Kakav bi bio naš odgovor u drugačijoj situaciji?” pita se Borelj, za kojeg je odgovor jasan – EU mora preuzeti više odgovornosti za svoju bezbjednost.

“Svijet u kojem SAD brine o našoj bezbjednosti, a Kina i Rusija osiguravaju prosperitet više ne postoji”

“Svijet u kojem su Sjedinjene Države brinule o našoj bezbjednosti, a Kina i Rusija osiguravale prosperitet više ne postoji”, kaže Borelj. “Ne možemo jednu ovisnost zamijeniti drugom. Sretni smo što uvozimo mnogo ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Država – uzgred rečeno, po visokoj cijeni – i zamjenjujemo ruski plin američkim i norveškim ili azerbajdžanskim plinom.

Ali što bi se dogodilo sjutra kada bi SAD s novim predsjednikom odlučilo ne biti toliko prijateljski s Evropljanima? Ili da sutra nemamo kobalta, nemamo rijetke materijale iz Konga, Južne Amerike, Afganistana – oni su jednako važni za nas kao nafta i plin”, kaže Borelj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
12.10.2022-11:19 11:19

EU je znala..a Merkel pogotovo..Oni su mislili..da ce to biti Blic-rat….Izgleda da ce biti drugacije..EU..a narocito..nekadasnja Angela..su zagazili u mutne vode..Bice velikih posledica..
Ko obavlja posao sa Diktatorima..ne misli na buducnost svoje zemlje..niti..na ostali svijet..