Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

EU prijeti većim nametima na kineska električna vozila

Prijetnja povećanjem carina na kineska električna vozila eskalira trgovinski spor oko subvencija Pekinga za izvoz za koji Brisel brine da šteti evropskim proizvođačima automobila

Evropska unija je upozorila da će na kineske električne automobile uvesti veće uvozne namete od sljedećeg mjeseca poslije sprovođenja istrage o državnim subvencijama, osim ako se to pitanje ne riješi dijalogom.

Prijetnja povećanjem carina na kineska električna vozila eskalira trgovinski spor oko subvencija Pekinga za izvoz za koji Brisel brine da šteti evropskim proizvođačima automobila.

Evropska komisija saopštila je da će nametnuti privremene carine koje će dovesti do toga da se kineski proizvođači automobila suoče sa dodatnim carinama od čak 38 odsto u odnosu na sadašnjih 10 odsto.

Komisija je saopštila da je kontaktirala kineske vlasti kako bi razgovarala o nalazima svoje istrage o subvencijama i “istražila moguće načine za rješavanje problema”.

“Ako razgovori s kineskim vlastima ne dovedu do efikasnog rješenja”, nove stope će stupiti na snagu na privremenoj osnovi od 4. jula, navodi se u saopštenju Komisije.

Električni automobili su najnovija tačka žarišta u širem trgovinskom sporu oko, kako navodi Brisel, kineske nepravedne državne podrške izvozu zelene tehnologije koji takođe uključuje solarne panele, baterije i turbine na vjetar.

Uvoz električnih vozila kineske proizvodnje u Evropsku uniju naglo je porastao posljednjih godina. Oni, međutim, uključuju vozila zapadnih brendova koji imaju fabrike automobila u Kini, uključujući Teslu i BM”.

Zvaničnici EU se međutim žale da kineski proizvođači automobila kao što su BYD i SAIC povećavaju tržišni udio i podrivaju cijene evropskih brendova automobila zahvaljujući ogromnim subvencijama Pekinga.

Komisija je navela da bi ti nemeti za kompaniju BYD iznosili 17,4 odsto, za kompaniju Geely 20 odsto i za SAIC 38,1 odsto.

Druge kompanije koje sarađuju u istrazi suočile bi se sa tarifom od 21 odsto, a kompanije koje ne sarađuju sa 38,1 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
14.06.2024-05:42 05:42

Elektricni automobili su buducnost…Kineska auta ne treba tuci carinama vec lojalnom konkurecijom..Tj domacim elektricnim autima…inace ce Evropa ostati zaostala u tehnickom pogledu…U Kini mozete kupiti glanc nov solidan elektricni auto za 12 000 EVRa..Ne pravi buku ne zagadjuje vazduh ne trosi benzin…Dovoljno ga je uvece prikaciti na uticnicu..Cak je i jednostavniji od obicnog benzinca jer ima samo motor i bateriju a sve ostalo osim kocnica i tockova su zice i elektronika..