Evropska unija će do marta 2020. godine usvojiti evropski klimatski zakon kojim će potvrditi nepovratan put ka ugljeničnoj neutralnosti, saopšteno je danas iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Evropski klimatski zakon će imati za cilj korišćenje čiste energije i podsticanje cirkularne ekonomije uz očuvanje biodiverziteta, a kako bi niskougljenična tranzicija bila moguća za sve EU će uspostaviti Fond za pravičnu tranziciju od jedan trilion eura koji će uključiti javna i privatna sredstva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ovo je rečeno na Samitu o klimatskim promjenama koji se pod poroviteljstvom Ujedinjenih nacija održava u Madridu.

Na Samitu UN o klimatskim promjenama je rečeno i da će „Evropska investiciona banka postati nova evropska “klimatska” banka, a da će pored toga novi Zeleni dogovor predstavljati strategiju razvoja EU koji će podstaći investicije, inovacije i razvoj novih tehnologija“.

Na samitu, na kome učestvuje oko 200 zemalja potpisnica Konvencije UN o klimatskim promjenama, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, pozvao je sve zainteresovane strane, vlade svih zemalja, poslovni sektor, naučni kao i nevladin sektor da pomognu kako bi do 2050. godine svijet postigao cilj karbonske neutralnosti, za šta, kako je naveo „postoje resursi i svi ostali mehanizmi da bi cilj mogao da se postigne, ali da je potrebna i politička volja da se to i omogući“.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve