Evropska unija (EU) ocijenila je danas da je američki plan o prelaznoj vladi u Venecueli bez predsjednika Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida „u skladu“ sa mirnim rješenjem za koje se zalaže Unija.

Foto: EPA-EFE/PAOLO AGUILAR

„Američki predlog je u skladu sa zahtjevom EU o postizanju mirnog rješenja krize kroz pregovore o uspostavljanju demokratske vlade“, naveo je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Američke vlasti su 31. marta pozvale Huana Gvaida da barem privremeno odustane od predsjedničke trke u očekivanju novih izbora u Venecueli, što je dio promjene taktike u cilju smjenjivanja s vlasti predsjednika Nikolasa Madura.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo nedavno je predložio da i Maduro i Gvaido odustanu od predsjedničke trke tokom perioda tranzicije koji je povjeren takozvanom „Državnom savjetu“ kojeg čine predstavnici vlasti i opozicije.

Taj savet će biti zadužen za organizovanje „slobodnih i pravednih“ predsjedničkih i parlamentarnih izbora u roku od šest do 12 mjeseci.

Pompeo je dodao da bi Gvaido tokom tog perioda ostao predsjednik parlamenta i da bi mu bilo dozvoljeno da se kandiduje za predsjednika.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments