Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

EU planovi za zamrzavanje sredstava Mađarskoj: Prijeti joj gubitak više od 13 milijardi eura

Vlada desničarskog populiste Viktora Orbana, koja je godinama u sukobu s Briselom zbog optužbi za nazadovanje demokratije, time bi mogla da izgubi preko potreban novac, dok je suočena s padom vrijednosti forinte, rastom inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, pišu svjetski mediji

Mađarskoj prijeti gubitak više od 13 milijardi eura iz fondova Evropske unije (EU) poslije ocjene Evropske komisije da Budimpešta nije sprovela obećane reforme za suzbijanje korupcije na visokom nivou i jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Vlada desničarskog populiste Viktora Orbana, koja je godinama u sukobu s Briselom zbog optužbi za nazadovanje demokratije, time bi mogla da izgubi preko potreban novac, dok je suočena s padom vrijednosti forinte, rastom inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, pišu svjetski mediji.

Evropska komisija će sljedeće nedjelje Mađarskoj vjerovatno odobriti plan postpandemijskog oporavka kako bi ostala otvorena mogućnost da dobije sredstva iz EU, ali isplate neće biti sve dok Budimpešta ne ispuni sve dogovorene uslove, navodi Rojters (Reuters) pozivajući se na izvore iz Komisije.

U okviru sheme oporavka EU, Mađarska bi mogla da dobije 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava. Taj novac, kako navodi agencija, preko je potreban Budimpešti u jeku rasta inflacije, usporavanja privrednog rasta i povećanja troškova zaduživanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pored toga, kažu izvori, Komisija će takođe sljedeće nedjelje vjerovatno preporučiti vladama članica EU da se Mađarskoj suspenduje 65 odsto transfera iz Kohezionog fonda EU, ili oko 7,5 milijardi eura, dok Budimpešta ne ispuni uslove u vezi s nezavisnošću pravosuđa.

Mogućnost da Evropska komisija sljedeće nedjelje zadrži ukupno 13,3 milijarde eura namijenjenih Mađarskoj uslijedila je posle višemjesečnih pregovora s vladom premijera Viktora Orbana u vezi sa zabrinutošću EU o korupciji na visokom nivou, nezavisnosti sudova, nevladinih institucija i medija, kao i pravima manjina.

Mađarska je prema ranijem dogovoru s Komisijom trebalo da preduzme mjere u vezi s nekim od ovih ključnih problema do 19. novembra, navodi Rojters, ukazujući da evropski zvaničnici kažu da je preliminarna procjena pokazala da Budimpešta nije uradila dovoljno.

Ispravljanje ‘sistemskih nepravilnosti’

Stav Komisije objavljen je nekoliko sati prije nego što su poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom – 416 glasova „za“ i 124 „protiv“ – pozvali da se fondovi EU za Mađarsku zamrznu zbog kršenja vladavine prava, ukazuje Juronjuz (Euronews).

Povodom 7,5 milijardi ura iz Kohezionog fonda EU, Komisija je u septembru predložila da se Mađarskoj uskrate ta sredstva pošto je Brisel pokrenuo novi mehanizam vladavine prava, navodi evropski televizijski kanal, dodajući da je vlada desničarskog populiste Orbana mogla da dobije taj novac da je do 19. novembra usvojila 17 korektivnih mjera o kojima je pregovarala s Komisijom.

Te mjere imaju za cilj da isprave „sistemske nepravilnosti“ u procesu javnih nabavki, sukobu interesa vladinih zvaničnika i slabostima u istragama i krivičnom gonjenju slučajeva u vezi s fondovima EU.

Budimpešta je poslala neophodnu dokumentaciju do 19. novembra i ministarka pravde Judit Varga je prošle nedjelje rekla da je „veoma optimistična“ da će sredstva biti isplaćena. Međutim, Evropska komisija je ocijenila da Budimpešta nije ispunila svoje obaveze i odlučila je da to pitanje proslijedi Savjetu EU. Očekuje da će zemlje EU glasati o tome sredinom decembra kvalifikovanom većinom neophodnom za blokiranje isplate.

Kad je riječ o zasebnih 5,8 milijardi eura iz programa postpandemijskog oporavka, Mađarska je jedina članica EU kojoj Komisija nije odobrila dio od ukupno 806,9 milijardi eura za oporavak nakon pandemije.

Da bi se to desilo do kraja godine, plan Evropske komisije predviđa 27 „super koraka“ koji uključuju 17 korektivnih mjera u vezi s pitanjima vladavine prava, kao i reformu za jačanje nezavisnosti pravosuđa i nova pravila o reviziji i izvještavanju o fondovima EU.

Brisel i Budimpešta se godinama sukobljavaju oko vladavine prava i Mađarska je optužena da koristi pravo veta na nivou Saveta EU kako bi obezbijedila ustupke i sredstva, ukazuje Juronjuz, dodajući da Mađarska trenutno blokira usvajanje u EU globalnog korporativnog poreza koji je prošle godine dogovorilo više od 130 zemalja i najavila je da će staviti veto na plan Komisije da izda zajedničke obveznice za prikupljanje 18 milijardi eura pomoći Ukrajini.

Mađarska ključna za prioritete EU

Najava iz Komisije da će uskratiti milijarde eura Budimpešti kao polugu uticaja u pokušaju da zaustavi, kako smatra, demokratsko nazadovanje Mađarske, unekoliko je iznenađenje, ocjenjuje Politiko (Politico).

Još prošle nedjelje se očekivalo da će Brisel i Budimpešta uspjeti da se dogovore o oslobađanju novca iz EU fondova, ističe portal, dodajući da je Komisija u srijedu, 23. novembra, donijela nešto iznijansiraniju odluku – odobrila je plan Mađarske za potrošnju novca iz fonda za oporavak, ali ne i isplatu novca, kritikujući je zbog neispunjavanja obećanja o konkretnim mjerama unapređenja vladavine prava.

Komisija je bila posebno kritična prema novoj mađarskoj „upravi za integritet“, dovodeći u pitanje njenu moć i nezavisnost, kao i napredak Budimpešte u pogledu obaveza u vezi s pravilima o prijavljivanju imovine i mogućnosti da preispita odluku tužioca o tome da li će pokrenuti slučaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve