Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

EU planira da osnuje specijalni sud za ruske ratne zločine

Predsjednica Evropske komisije najavila

Evropska unija (EU) će pokušati uz podršku Ujedinjenih nacija (UN) da osnuje sud posvećen istrazi i suđenjima za ruske ratne zločine počinjene u ratu u Ukrajini, kazala je danas predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, prenosi Danas.

”Ruska invazija na Ukrajinu donijela je smrt, razaranja i nezamislive patnje. Svi se sjećamo strahota Buče. Procjenjuje se da je u ratu do sada ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 pripadnika ukrajinske vojske”, rekla je Fon der Lajen.

Kako je istakla, Rusija mora da plati za svoje strašne zločine, uključujući zločin agresije na suverenu državu.

”Iz tog razloga, iako i dalje podržavamo uspostavljanje međunarodnog suda, predlažemo osnivanje specijalnog suda uz podršku UN, koji bi istraživao i kažnjavao ruske zločine agresije”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, EU je spremna da radi sa međunarodnom zajednicom kako bi prikupili što širu međunarodnu podršku za osnivanje tog specijalnog suda.

”Procjenjuje se da je Ukrajina pretrpjela štetu od oko 600 milijardi eura, a Rusija i njeni oligarsi moraju Ukrajini da nadoknade štetu i troškove obnove zemlje. Strašni zločini Rusije ne smiju da prođu nekažnjeno”, poručila je Fon der Lajen.

Rusija poriče da je ubijala civile i da je činila ratne zločine uprkos ubjedljivim dokazima za masakr u Buči. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je samo tokom okupacije Hersona počinjeno više od 400 ratnih zločina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve