Petak, 31 Marta, 2023
Rubrika:

EU kaznila banke zbog kartela u trgovini devizama

Evropska komisija saopštila je danas da su istražitelji ustanovili da su neki zaposleni u bankama zaduženi za trgovinu sa 11 valuta "razmenjivali osjetljive informacije i planove trgovine". Oni su takođe ponekad koordinisali strategije onlajn dopisivanjem sa službenicima drugih banaka

Regulatorno tijelo Evropske unije kaznilo je pet banaka sa 1,1 milijardom eura zbog dogovaranja oko devizne trgovine.

Evropska komisija saopštila je danas da su istražitelji ustanovili da su neki zaposleni u bankama zaduženi za trgovinu sa 11 valuta “razmenjivali osjetljive informacije i planove trgovine”. Oni su takođe ponekad koordinisali strategije onlajn dopisivanjem sa službenicima drugih banaka.

Komisija je kaznila banke Barkli, Rojal Bank of Skotland (RBS), Sitigrup i JPMorgan sa više od 811 milona dolara zbog uspostavljanja kartela u deviznoj trgovini.

Banke Barkli, RBS, MUFG kaženjene su sa više od 275 miliona evra zbog učestvovanja u kartelu “Forex -Essex Express”.

“Aktivnosti spot trgovine stranim valutama predstavljaju jednu od najvećih tržišta na svijetu, sa milijardama eura svakog dana. Ponašanje ovih banaka narušilo je integritet sektora na račun evropske privrede i potrošača,” rekla je evropska komesarka za konkurenciju Margarete Vestager.

Kazne bi bile 10 odsto više ali su smanjene jer su banke priznale da su učestvovale u takvoj trgovini. Banka UBS je izbjegla kažnjavanje jer je otkrila postojanje kartela.

Kada kompanije mijenjaju velike količine deviza obično koriste dilere za devize. Spot transakcije se sprovode istog dana po kursu tog dana.

Komisija je navela da su neki službenici banaka koristeći onlajn četovanje razmjenjivali informacije o količinama deviza koje bi klijenti mogli da traže i razmjenjivali valute i cijene transakcije kao i detalje o tekućim i budućim trgovinskim aktivnostima.

Na osnovu toga dileri su mogli da donose “informisane” odluke da li da prodaju ili kupuju devize kojima raspolažu i kada da to čine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve