Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i premijer Velike Britanije Boris Džonson potvrdili su da je postignut dogovor za Brexit.

foto Rojters

Britanski premijer rekao je u četvrtak da Britanija i Evropska unija imaju ‘odličan’ novi Brexit sporazum te je zatražio od poslanika Velike Britanije da ga odobre tokom vikenda.

“Sada parlament treba da odobri Brexit u subotu tako da možemo da nastavimo da se bavimo drugim prioritetima poput troškova života, nasilnih zločina i zaštiti životne sredine”, stoji u tweetu Borisa Džonsona.

Oglasio se i Junker.

„Gdje ima volje ima i dogovora, a mi imamo jedan! To je pošten i izbalansiran dogovor za Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je potvrda naše posvećenosti da pronađemo rješenje. Moja preporuka je da Evropska komisija prihvati ovaj dogovor“, napisao je na Twitteru Junker.

Na Twitter nalogu Evropske komisije je objavljeno: “Imamo dogovor”, uz preporuku predsjednika Junkera da ga Komisija prihvati.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1184766760328798214

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio da ima “dobre vijesti za početak dana”.

Finski premijer Antti Rinne je za Rojters rekao da je lopta u dvorištu britanskog Parlamenta.

“Nadam se da će ovaj put proći. Nadam se da smo pri kraju procesa. Međutim, ima nedoumica – na primjer unutar britanskog Parlamenta”, kazao je.

Državni tužilac Velike Britanije je izjavio da je tekst dogovora bitno drugačiji od onog koji su postigli bivša premijerka Theresa May i EU.

Corbyn: Nezadovoljni smo dogovorom

Predsjednik vodeće opozicione Laburističke partije, Jeremy Corbyn, izjavio je da nije srećan sa postignutim dogovorom.

“Nijesmo srećni sa ovim dogovorom i kako sada stvari stoje glasaćemo protiv”, rekao je Corbyn u Briselu.

Dodao je da nije jasno da li je sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) za postignuti dogovor.

Čelnici DUP-a Arlen Foster i Nigel Dods su prije vijesti iz Brisela saopštili da ne mogu podržati nacrt sporazuma o Brexitu, jer, kako su naveli, “ne mogu podržati ono što je sugerisano na polju carinske politike i u drugim pitanjima u kojima je postignuta saglasnost”.

Ti aranžmani od ključnog su značaja za garantiranje otvorene granice između Sjeverne Irske koja ostaje u Britaniji i članice EU Irske – najveće prepreke sporazumu o Brexitu.

Bez podrške DUP-a, malo je vjerovatno da će britanski parlament ratifikovati bilo koji sporazum.

Planirano je da Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve