Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

EU i Savjet Evrope pozvali Rusiju da odmah oslobodi Navaljnog, SAD zabrinute

Presudu je kritikovao i britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab

Vodeće zapadne zemlje, Evropska unija i Savjet Evrope kritikovali su večeras Rusiju i pozvali je da hitno oslobodi opozicionara Alekseja Navaljnog nakon što ga je ruski sud osudio na više od dvije godine i osam mjeseci zatvora.

SAD su izrazile “duboku zabrinutost” zbog izricanja zatvorske kazne Navaljnom i pozvale Rusiju da ga oslobodi “odmah i bezuslovno”.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Navaljni “mora da uživa prava garantovana Ustavom Rusije, kao i svaki drugi ruski državljanin”, prenose agencije.

“SAD su duboko zabrinute zbog poteza Rusije prema Alekseju Navaljnom. Ponavljamo poziv da on bude odmah i bezuslovno oslobođen, kao i svi nepravedno uhapšeni zbog upražnjavanja svojih prava, uključujući pravno na slobodu izražavanja i slobodno okupljanje”, naveo je Blinken.

Presudu je kritikovao i britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

“London poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje Alekseja Navaljnog i svih mirnih demonstranata i novinara uhapšenih u prethodne dvije nedjelje. Današnja perverzna presuda, čija je meta žrtva trovanja a ne odgovorni (za taj zločin), pokazuje da Rusija ne ispunjava najosnovnije obaveze koje se očekuju od svakog odgovornog člana međunarodne zajednice”, naveo je Rab.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel, koji ove nedjelje treba da posjeti Moskvu, izjavio je da je presuda Navaljnom protivna međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

“Ona nije u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava koji je zaključio da je proces (protiv Navaljnog iz 2014. godine) arbitraran i nerazuman. Pozivam da momentalno bude pušten na slobodu”, naveo je Borel.

I komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je današnju presudu Navaljnom po istom osnovu, rekavši da Rusija njome krši svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve