Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

EU donira generatore Ukrajini kako bi joj pomogla sa strujnom krizom

Kako je saopštila Delegacija EU u Ukrajini, riječ je o 200 srednjih transformatora i velikom autotransformatoru iz Litvanije, srednjem autotransformatoru iz Letonije i 40 teških generatora iz rezerve rescEU, koji se nalazi u Rumuniji

Evropska komisija, posredstvom Koordinacionog centra EU za reagovanje u vanrednim situacijama, priprema hitnu podršku koja je Ukrajini potrebna za obnavljanje i održavanje struje i grejanja za civilno stanovništvo, javlja Interfaks.

Kako je saopštila Delegacija EU u Ukrajini, riječ je o 200 srednjih transformatora i velikom autotransformatoru iz Litvanije, srednjem autotransformatoru iz Letonije i 40 teških generatora iz rezerve rescEU, koji se nalazi u Rumuniji.

Svaki od ovih generatora može da obezbijedi neprekidnu struju za male i srednje bolnice.

Evropska komisija dodatno radi na novom energetskom rescEU čvorištu u Poljskoj, kako bi omogućila donacije trećih strana i pomogla u koordiniranju isporuke Ukrajini, posebno sa partnerima iz G7.

Prema izvještaju, predsjednica EK Ursula fon der Lajen, nakon nedavnog razgovora sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, izrazila je punu solidarnost EU sa Ukrajinom.

Državna elektrodistributivna kompanija Ukrenergo saopštila je jutros da je energetskom sistemu Ukrajine deficit povećan na 27 odsto, a vanredna isključenja su na snazi su u cijeloj zemlji.

Povećanje deficita posljedica je vanrednih isključenja blokova u nekoliko elektrana, dok je istovremeno potrošnja struje povećana zbog pogoršanja vremenskih uslova.

Isključenja struje i pad u energetskom sektoru posljedica su ruskih raketnih napada na infrastrukturu Ukrajina započetih 10. oktobra, u znak odmazde nakon što je 8. oktobra srušen dio mosta na Krimu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve