Evropska unija pričekaće još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su evropske diplomate nakon kratkog sastanka u nedjelju, prenosi Hina.

Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu da glasa o novom Džonsonovom dogovoru o razdruživanju od EU-a zbog čega je on morao da zatraži treće odlaganje Bregzita, koji je predviđen za 31. oktobar.

Na sastanku ambasadora EU-a u nedjelju, diplomate su odlučili da će proslijediti Džonsonov dogovor Evropskom parlamentu koji treba da ga odobri, a koji zasijeda u Strazburu iduće sedmice.

Sastanak je bio jako kratak

“Očekujemo više jasnoće pred kraj sedmice, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu”, rekao je visoki diplomata EU.

Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: “Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo.”

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je u subotu da je dobio zahtjev za odlaganje Bregzita i da će se sada konzultovati s vladama država članica kako na njega odgovoriti.

Džonson je zatražio odlaganje jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to lično ne želi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve