Članice Evropske unije nisu uspjele da postignu konačan dogovor o “bezbjednoj listi” zemalja čiji državljani će od 1. jula moći da putuju u zemlje Unije. Među zemljama koje neće biti uvrštene na listu nalazi se SAD, a lista je sa prvobitnih 47, pa 54 bezbjedne zemlje smanjena na manje od 20, objavio je portal politico.eu.

foto Tanjug/AP

Ambasadori 27 članica EU sastali su se u petak popodne u Briselu da bi uspostavili kriterijum za garantovanje ulaska u blok bez karantina od srijede, 1. jula. Na listi bezbjednih zemalja se nalazi njih između deset i 20, ali mnogi ambasadori su naglasili da se moraju posavjetovati sa vladama svojih zemalja.

Za sada je izvjesno da se SAD neće naći na listi čijim građanima će biti omogućen slobodan ulaz u zemlje EU od 1. jula.

Portal politico.eu prenosi da su se evropske diplomate saglasile da se granice otvore za državljane onih zemalja u kojima je u posljednje dvije nedjelje stopa zaraze jednaka ili manja od evropskog prosjeka na 100.000 stanovnika. Pored stope zaraze, u obzir će se uzimati i trend smanjenja ili rasta, kao i upravljanje epidemijom u državi ne-članici i pouzdanost podataka.

Diplomate su se složile da će se finalna lista ažurirati na svake dvije nedjelje, prateći razvoj situacije u zemljama ne-članicama Unije.

Evropska komisija savjetovala je članicama EU da prvo ukinu kontrole na graničnim prelazima unutar Unije, a da zatim postepeno otvore granice za državljane zemalja koje nisu članice bloka.

Zemlje članice, međutim, imaju ovlašćenja da odluče čije državljane će pustiti na svoju teritoriju, iako se Unija nada koordiniranom pristupu kako bi se pomogao oporavak kontinenta, piše politico.eu.

Srna podsjeća da korak nije urađen prema planu. Grčka i dalje zahtijeva testiranje putnika iz niza zemalja EU, uključujući Francusku, Italiju, Holandiju i Španiju, kao i samoizolaciju dok ne dobiju rezultate testa, a Češka je poručila da neće dozvoliti ulazak turistima iz Portugala, Švedske i djelova Poljske.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve