Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Erupcija vulkana na Karibima uzrokovala hitnu evakuaciju stanovništva

Rano u petak napokon je došlo do erupcije. Pepeo i dim prekrili su okolinu, sakrivši sunce što je prouzrokovalo gotovo potpunu tamu

Vulkan La Soufriere na istočnom karipskom ostrvu St. Vincent eruptirao je u petak nakon višedecenijske neaktivnosti, izbacujući tamne oblake pepela i dima koji su kuljali u nebo i prisilili hiljade ljudi iz okolnih sela na evakuaciju.

Vulkan koji nije bio aktivan još od 1979. godine, počeo je pokazivati znakove aktivnosti u decembru, izbacujući paru i dim. To se povećalo tokom ove sedmice, što je navelo premijera St. Vincenta Ralpha Gonsalvesa da naredi evakuaciju okolnih mjesta u četvrtak uveče.

Rano u petak napokon je došlo do erupcije. Pepeo i dim prekrili su okolinu, sakrivši sunce što je prouzrokovalo gotovo potpunu tamu, prenosi Reuters.

St. Vincent i Grenadini, otočna država koja ima nešto više od 100.000 stanovnika, posljednji je put iskusila vulkansku aktivnost 1979. godine, kada je erupcija stvorila otprilike 100 miliona dolara štete. U erupciji La Soufrierea 1902. godine ubijeno je više od 1.000 ljudi, a ime vulkana na francuskom znači “izlaz sumpora”.

Procjenjuje se da je stupac erupcije dosegnuo 10 kilometara, saopštili su iz centra za seizmička istraživanja, a pepeo bi mogao stići i na susjedne Grenadine, Barbados, Svetu Luciju i Grenadu.

Takođe, iz centra su istakli da pepeo može uzrokovati kašnjenja i preusmjeravanja letova, dok na zemlji može izazvati nelagodu kod osoba koje pate od respiratornih bolesti.

Lokalni mediji posljednjih su dana izvijestili i o pojačanoj aktivnosti s planine Pelee na ostrvu Martinik, koje se nalazi sjeverno od St. Vincenta.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve